2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Jön a kötelezõ üvegvisszaváltás!Forrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-03-19 09:02:34
Ingyen elszállítják az üres üvegeket az éttermekbõl, mégis mindössze a vendéglátóhelyek 10 százaléka él a lehetõséggel. Egy uniós szabály miatt 2012-re Magyarországnak az üveghulladékok 60 százalékát újra kell hasznosítania.

Így júniustól a nagyobb élelmiszerboltok nem választhatnak: vissza kell venniük a nem betétdíjas üvegeket is.

Mindössze alig több mint 200 vendéglátóhely gyûjti külön az üvegeket. Legtöbbször a többi szeméttel együtt a hulladéklerakóba kerül.

„Egy vendéglátóhely hulladékának nagy része általában vissza nem váltható üveg, általában borosüveg, amelyek sehol nem visszaválthatóak” – mondta Serényi Zsolt fõszakács.

Az étterem, amellett, hogy kíméli a környezetet, spórol is. Az üveget ugyanis ingyen szállítják el tõlük. Magyarországon az éttermek tíz százaléka gyûjti külön szemetesekbe a különbözõ üvegeket. A szakemberek szerint sok vendéglátós nem is tud az ingyenes szállítás lehetõségérõl, pedig két év múlva Magyarországnak meg kell dupláznia az üveg újrahasznosításának arányát.

„Gyakorlatilag az éttermi szektorból minden grammot vissza kellene gyûjteni ahhoz, hogy ez a célkitûzés elérhetõ legyen” – mondta Viszkei György, az Öko-Pannon Kft. ügyvezetõ igazgatója.

Most a csomagtartóba, késõbb azonban a kukába kerül a flakon, ha nem betétdíjas. Az éttermekhez hasonlóan most még a legtöbb élelmiszerüzletnél is így megy, de már nem sokáig.

Június elsejétõl az 500 négyzetméternél nagyobb üzleteknek nem lesz választási lehetõségük. Egy kormányrendelet szerint ugyanis ezeknek a boltoknak mindenfajta italcsomagoló anyagot vissza kell venniük, még akkor is, ha azok nem betétdíjasak.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!