2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Versmondó Gála a Bihari MúzeumbanForrás: Cserép Imre
Utolsó módosítás: 2017-12-16 17:58:31
Címkék: Bihari hírek
Berettyóújfalu: - A sárrétudvari költő Nagy Imre születésének 120. évfordulója alkalmából rendezett a Bihari Múzeum versmondó gálát a környékbeli településekkel szervezett versenyeken részt vett felnőttek részére. A berettyóújfalui délutánon a költő Mezei virágok című kötetéből választhattak a jelentkezők. A versgálát Szémánné Veres Gabriella irodalmi muzeológus nyitotta meg.

A múzeumok őszi fesztiválja alkalmából, illetve a Bihari Múzeum járási projektje szervezésében hívtak felnőtteket Költő Nagy Imre születésének 120. évfordulója alkalmából rendezett szavalóversenyre. Nem is versenynek szánták ezt a délutánt, hanem egy versmondó gálának, amikor megemlékeznek erről a paraszt költőről, a sárrétudvari Nagy Imréről, aki ezen a vidéken élt, a Biharban, a Sárréten, itt szerezte az élményeit, itt született, illetve itt is halt meg és nem hagyta el soha a faluját. És ezek az élmények jelennek meg a verseiben és ezeket hallották a múzeumban. A versmondó gála záró rendezvénye volt az Emberi Erőforrások Minisztériuma által támogatott, a Bihari Múzeum által életre hívott a Költő Nagy Imrére emlékező programsorozatának. A rendezvényt az év folyamán a környékbeli településeken szervezett versmondó versenyek előzték meg. A résztvevők a költő 2016-ban a Bihari Múzeum és Sárrétudvari Nagyközség Önkormányzata közös kiadásában megjelent Mezei virágok című verseskötetéből választottak verset, amit előadtak. A versmondó gálára Zsákáról, Furtáról, Bakonszegről, Komádiból, Sárrétudvariból, Mezőpeterdről és Berettyóújfaluból érkeztek versmondó felnőttek, akiknek előadásai lényegében magától alakították ki a délutáni jó hangulatot. A bemutatott versekből kirajzolódott a sárrétudvari napszámos költő nehéz sorsa, a természet szeretete, valamint az a mély kötődés szűkebb hazája iránt, amiről a ma élő sárréti, bihari emberek is példát vehetnek.
A Petőfi Irodalmi Múzeum muzeológusa, Czékmány Anna értékelésében kiemelte a rendezvény közösségépítő erejét, hiszen több település 40 résztvevője tisztelgett Nagy Imre költészete előtt.
Kovács Balázs, aki a pepita füzetet- A Mezei virágok kéziratát- megtalálta, megható levélben írt a megemlékezés, a hagyomány ápolás fontosságáról:
„...egy újabb olyan alkalom, ahol igazán jó érzés lehet bihari embernek, egyáltalán magyar embernek lenni. Hálás vagyok a sorsnak, hogy odaállított engem 2013 októberében Cecén ahhoz az öreg ruhásszekrényhez, amiben rejtőzött Nagy Imre füzete. Nem szabad a legkisebbnek tűnő értéket sem elfelejteni, félredobva elhanyagolni és erre nézve bőven kaptam megerősítést az elmúlt években az itteni lét értékeit féltő és őrző nagyszerű közösségtől. És, hát valóban Nagy Imre költészetét csak úgy lehet megismerni, megérteni, ha mögé látunk verseinek, ha van némi fogalmunk a versek születésének körülményeiről. Ezért is egyedülálló Nagy Imre költészete.(…) Versei elválaszthatatlanok ettől a földtől az itt élő emberektől. Ő hangja volt a földnek és a rajta verítékező embereknek.(…) Ha valaki a z ország másik csücskében hall a bihari tájról, az ott élő emberekről, annak jusson eszébe más ismert bihari író ember neve mellett Sárrétudvari „Költő” Nagy Imre neve is. Ez eddig sem volt kis feladat, de ott Önöknél...Nálatok mindig történik valami, ami meg fogja hozni ezt az áttörést és ez a munka nagyon szépen halad!”
A versmondó gála záró rendezvénye volt az Emberi Erőforrások Minisztériuma Járásszékhely Múzeumok szakmai támogatása-27334-2/2016/Kozgyujt számú, a Berettyó Kulturális Központ- Bihari Múzeum Gyere velünk a múzeumba programsorozatának.

Cserép Imre
tudósító
Fotók: - Cserép Imre

Galéria
Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!