2024. április 16. Kedd, Csongor.
 
A fülünk egészségeForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2017-12-30 19:55:59
Címkék: Bihari hírek
Fülzúgás vagy szédülés esetén érdemes szakorvoshoz fordulni.

Emberi beszéd, zene, sziréna hangja, madárcsicsergés. Csupán néhány, a minket körülvevő hangok közül. Ha rendben van a hallásunk, természetesnek vesszük, hogy minden szót jól értünk, felfigyelünk a zajokra, vagy élvezettel hallgatjuk kedvenc zenéinket.

Nem csak fájdalom

Előfordulhat azonban, hogy egy betegség vagy egyéb ok miatt csökken a hallásunk, vagy rosszabb esetben tartós halláskárosodás lép fel. Ilyenkor nemcsak a fájdalommal kell megküzdenünk, hanem a hallásunk elvesztése okozta kellemetlenségekkel is. Mi okozhat halláskárosodást, és mit tehetünk, hogy ezt elkerüljük?

„A fül csodálatos és bonyolultan felépített érzékszervünk, amelynek fő funkciója a hallás és az egyensúlyozás. Ha a külső-, közép- vagy belsőfül valamelyik részén probléma adódik, csökkenhet a hallásunk, fülzúgás, szédülés jelentkezhet. Bármilyen panaszt tapasztalunk, érdemes szakorvoshoz fordulni.

Nagyon érzékeny

Halláspanasz esetén az audiológus megállapítja, hogy vezetéses vagy idegi típusú halláscsökkenésről van-e szó.

A kellemetlen tünetek sok esetben könnyen és gyorsan megszüntethetők, más panaszok, például szédülés, fülzúgás, részletesebb kivizsgálást igényelnek, ám az is előfordulhat, hogy komolyabb beavatkozás szükséges” – mondta dr. Székely Éva, az Év Magánrendelőjének választott Budai Egészségközpont fül-orr-gégész szakorvosa.

„Fülünk az egyik legfontosabb érzékszervünk. Érzékeny, ezt mi sem bizonyítja jobban, hogy akár egy egyszerű náthából is könnyen kialakulhat füldugulás, fülfájás, bizonytalanságérzés.

Rengeteg egyéb külső tényező is hatással van rá, ezért is fontos, hogy ha hirtelen kialakult halláscsökkenést vagy tartósan fennálló panaszt észlelünk, esetleg fülfájással, viszketéssel küzdünk, mindenképp vizsgáltassuk meg magunkat” – tette hozzá a doktornő.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!