2024. április 24. Szerda, György.
 
3 egészségesnek hitt táplálék, ami veszélyesForrás: Haon
Utolsó módosítás: 2010-03-19 18:35:52
Akkor is kerülhet egészségtelen termék a kosaradba, ha próbálsz tudatosan vásárolni. Ismerj meg három egészségesnek titulált élelmiszert!

Egészséged megõrzésének egyik alappillére a helyes táplálkozás. Nem elég azonban a nyilvánvalóan egészségkárosító élelmiszereket kiiktatnod az étrendedbõl. A boltok polcain számos olyan terméket is találsz, melyekrõl csak azt hiszed, hogy egészségesek.

Gyümölcsjoghurtok

A joghurt tele van kalciummal, és remek vitaminforrás. Mióta az is tudod, hogy probiotikumokat tartalmaz - melyek segítenek a kiegyensúlyozott bélflóra kialakításában, és ezáltal hozzájárulnak egészséged megõrzéséhez -, valószínûleg még lelkesebben fogyasztod.

A gyümölcsjoghurtokra azonban ezek az állítások nem feltétlenül igazak. Sok esetben ugyanis a termékek nem találkoztak egészséges gyümölccsel, ráadásul elõállításukhoz más termékek gyártása során visszamaradt cukrozott, pépes anyagot használnak fel. Mindez pedig nem kimondottan egészséges.

Ha ragaszkodsz az édes ízekhez és a gyümölcsjoghurthoz, érdemesebb natúr joghurtot vásárolnod, melyet házilag turbózol fel gyümölcsökkel, esetleg mézzel. A natúr joghurtok közül is inkább a biotermékeket válaszd.

Halrudacskák

Táplálkozási szakértõk szerint a magyarok körülbelül nyolcad annyi halat fogyasztanak, mint amennyi egészségügyi szempontból ajánlott lenne. A halfélék, ezen belül is elsõsorban a tengeri halak - hering, tõkehal, makréla, szardínia, tintahal, tonhal, lazac - az omega-3 zsírsavak legbiztosabb forrásai. Ráadásul a zsíros húsú halak ásványi anyagokban és vitaminokban is bõvelkednek. A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége 15 dkg hal fogyasztását ajánlja heti legalább egy alkalommal.

A halrudacska az elmúlt években a családi ebédek kedvelt étele lett. Logikus, hiszen vélhetõen egészséges, könnyû elkészíteni, illetve ízletes. Ha azonban alaposabban megvizsgálod a doboz oldalán lévõ információkat, az elsõ érv rögtön szertefoszlik. A legtöbb halrudacska ugyanis nem halfilébõl, hanem halreszelékbõl áll, ráadásul számos mesterséges anyagot is tartalmaz.

Jobban jársz, ha a hentesnél veszel halfilét, illetve olyan halfélét vásárolsz, ami szinte szálkamentes. A tengeri halak közül ilyen a makréla, a nyelvhal, a szardínia, illetve a tonhal. A halhús szerkezete miatt egyébként is gyorsan elkészül, tehát, ha nem halrudacska formájában fogyasztod, akkor sem telik túl sok idõbe a sütés-fõzés.

Gyümölcslevek, -nektárok és gyümölcsitalok

A napi másfél-két liternyi folyadék pótlása rendkívül fontos. Ez a mennyiség természetesen növekedhet, ha meleg van, lázas betegség gyötör, vagy sportolsz. Ha kedveled a gyümölcsleveket, azt gondolhatod, hogy fogyasztásukkal két legyet ütsz egy csapásra, hiszen nem csupán a folyadék-, de a vitaminpótlást is megoldod. A helyzet azonban távolról sem ilyen egyszerû.

Ha valóban egészséges terméket szeretnél vásárolni, nagyon kell figyelned a különféle áruk pontos megnevezésére. A gyümölcsnektárok 25-40%-os gyümölcs-, gyümölcslé- vagy gyümölcsvelõ-tartalommal bírnak. Ráadásul színezõanyagokat, cukrot, étkezési savat, állományjavítót és természetes, illetve természetazonos aromákat is tartalmaznak.

Amennyiben a termék dobozán a gyümölcsital megnevezést látod, elfogyasztásával valószínûleg nem teszel sokat az egészségedért. Ezek a készítmények ugyanis mindössze 12-25% gyümölcsöt tartalmaznak, a gyártás során pedig cukor, különféle aromák, tartósítószer, színezékek és étkezési savak is kerülnek a gyümölcsitalokba, de édesítõszerrel is édesíthetik.

Ha tehát nemcsak jóízû, de egészséges italt is szeretnél vásárolni, ragaszkodj a gyümölcslé megnevezéshez, azon belül is a 100%-os termékekhez. Rostos és szûrt változatban is kaphatók, és gyümölcsön, gyümölcslén, illetve gyümölcssûrítményen kívül mást nem tartalmaznak. Amennyiben cukor is van a gyümölcslében, már nem számít 100%-osnak.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!