2024. április 19. Péntek, Emma.
 
A halhús lehet az új slágertermékForrás: magyaridok.hu
Utolsó módosítás: 2017-12-31 15:49:53
Címkék: Bihari hírek
Újabb élelmiszerek kerülnek be az ötszázalékos áfakörbe január elsejétől. Az intézkedésnek köszönhetően várhatóan több százalékkal alacsonyabb áron kapható majd az élő hal és halhús, valamint a sertésbelsőség a boltokban.

Már a jövő héten olcsóbban kerülhetnek a vásárlók kosarába az élő halak és a halhús, köszönhetően a január elsején életbe lépő forgalmiadó-mérséklésnek. A Földművelésügyi Minisztérium tegnapi közleményében emlékeztetett arra, hogy jövőre újabb élelmiszerekkel bővül az 5 százalékos, kedvezményes áfakör.

Januártól 27 százalékról 5 százalékra csökken az élő hal, valamint a halhús, illetve a sertésbelsőségek és -vágási melléktermékek áfakulcsa. Ez utóbbi kategóriába tartozik például a sertésköröm és a -nyelv, de a sertésmájat is alacsonyabb áron kínálják majd a kereskedők.

– A kormány célja, hogy a legfontosabb élelmiszereket a lehető legkisebb áfa terhelje, ezért 2018-ban is tovább folytatjuk a legfontosabb élelmiszerek áfájának mérséklését – emelte ki a tárca. Az elmúlt években számos élelmiszer forgalmi adója csökkent, többek között 5 százalékos, kedvezményes kulccsal adózik a sertés- és a baromfihús, a friss tej és a tojás is.

A minisztérium becslései szerint az intézkedéseknek köszönhetően egy átlagos családnál legalább évi 35-40 ezer forinttal több pénz marad. Az adócsökkentések másik nagy nyertese az agrárium, hiszen az élelmiszer-gazdaság és a mezőgazdaság egyaránt több lehetőséghez jut az áfacsökkentéssel, visszaszorul a feketegazdaság, miközben az emberek többet tudnak vásárolni, ami növekvő fogyasztást eredményez.

A jövő évi áfacsökkentés minden bizonnyal a haltermelésre gyakorolja majd a legnagyobb hatást. A haltermelőket összefogó szövetség, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (Mahal) várakozásai szerint a fogyasztói árak várhatóan mintegy 15-17 százalékkal csökkennek.

Az áresésnek köszönhetően a fogyasztás is bővülhet, így a jelenlegi 5,7 kilogrammról már jövőre 10 kilogrammra nőhet az egy főre jutó éves halmennyiség. Ezt a folyamatot erősítheti a Minőségi Magyar Hal védjegy bevezetése is.

A tanúsító címkének köszönhetően a fogyasztók a jövőben könnyen megkülönböztethetik a magas színvonalú hazai árut más halféleségektől, haltermékektől, különösen a tengeri halaktól. A minőséget garantáló címet a terméklánc bármely szereplője megszerezheti, ha megfelel az előírásoknak.

A tanúsítványt élő hal, valamint halhús esetében lehet használni, halkonzervre még nem. További feltétel, hogy a termelésnek és a feldolgozásnak Magyarországon kell történnie, amihez a szaktárca technológiai kritériumokat ír elő.

A minőségi elvárásokat eddig a ponty, az afrikai harcsa, a fogassüllő és a pisztráng esetében határozták meg. A lakossági fogyasztás mellett jelentősen emelkedhet a horgászati célú halvásárlás is. Az alacsonyabb áfakulcsnak köszönhetően a horgászvizekbe is több halat helyezhetnek ki az egyesületek.

Mindez hozzájárulhat ahhoz, hogy hosszú idő után javuljon a haltermelés jövedelmezősége. A haltermelés éves árbevétele 12,5-13 milliárd forintot tesz ki, a tevékenység jövedelemtermelő képessége azonban nagyon alacsony, csupán négy százalékra becsülik a szakemberek.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!