2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Itt a legnagyobb hitelintézeti átalakulás a kétszintű bankrendszer megalakulása ótaForrás: hvg.hu
Utolsó módosítás: 2018-01-05 18:43:49
Címkék: Bihari hírek
Befejeződött a takarékszövetkezeti szektor egységesítése, most majd levizsgázik a nagypolitika által kézivezérelt rendszer.

Az egyesülésekkel 2017 végéig 8 regionális takarék, 2018 elején pedig további négy jött létre, a Centrál, a 3A, az M7 és a Pátria. Korábban több mint 50 takarékszövetkezet működött szerte az országban, a kétszintű bankrendszer megalakulása óta nem volt ilyen volumenű átalakulás a magyar hitelintézetek piacán.

A takarékszövetkezeti integrációnak lehetnek előnyei: a központi informatikával kiküszöbölhetőek lesznek például a párhuzamosságok, a szinte átláthatatlan mennyiségű, több mint 11 ezer termék helyett pedig körülbelül száz lesz, és a szektor kockázati szintje is csökken.

A nagypolitika által kézivezérelt lebonyolítás során azonban karrierek törtek ketté, azok a települések pedig, ahol eddig bank nem, csak a most megszűnt takarékszövetkezeti fiók működött, még jobban el lesznek zárva a világtól. Az integrációt sürgető szakemberek szerint viszont a szektor csak így léphet fel versenytársként a kereskedelmi bankokkal szemben, a bankszektor azonban még most sem tekinti a takarékszövetkezeteket komoly ellenfélnek.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!