2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Van bankkártyája? Jövő héttől minden jobb lesz (de legalábbis olcsóbb)Forrás: hvg.hu
Utolsó módosítás: 2018-01-05 19:00:11
Címkék: Bihari hírek
Az MNB kártyás visszaélésekről közzétett adatai szerint az ügyfelek két év alatt összesen 200 millió forint kárt voltak kénytelenek állni. Ennek most vége, ráadásul más kedvező változások is életbe lépnek jövő héten.

A jelenlegi előírások szerint a bankkártya letiltását megelőzően negyvenötezer forintig a kártyabirtokosnak kell viselnie a kárt, a következő hét végére ez az összeg 15 ezer forintra olvad – írja Azenpenzem.hu. Ez az összeg a jövő héttől már csak 15 ezer forint lehet. Ez alól is mentesülhet a kártyabirtokos, ha a lopást a használat előtt nem észlelhette, a bank hibázott vagy nem biztosította megfelelően a letiltás lehetőségét, esetleg laza a hitelesítés (nincs minimum két azonosító).

Ráadásul nem ez az egyetlen ügyfélbarát intézkedés, mely január 13-án életbe lép. Január 13-ától a kártya ellopását vagy eltűnését bármikor fizetési kötelezettségtől mentesen lehet bejelenteni. A letiltás feloldására is ugyanezt írja el a jogszabály. A költségmentesség ugyanakkor csak magára a bejelentésre vonatkozik, a letiltási díj marad. A kártya, illetve az ahhoz tartozó PIN-kód ügyfél részére megküldésével összefüggő kockázat ezentúl a bankot terheli. A kártyapótlás díja pedig alacsonyabb lesz, a bankok ugyanis legfeljebb a pótlással összefüggésben ténylegesen és közvetlenül felmerülő költséget számíthatják fel.

Kedvező változás továbbá, hogy zároláskor a pénz nem tűnik el a számláról, de hozzá sem lehet férni. Ha a fizetési megbízás pontos összege a fizető fél általi jóváhagyás időpontjában még nem ismert (például bizonytalan végű szállodai tartózkodás és fogyasztás esetén), a pénzforgalmi szolgáltató csak abban az esetben foglalhat le pénzt, ha a fizető fél jóváhagyta a zárolás pontos összegét. A zárolást a tényleges fizetést követően haladéktalanul fel kell oldani.

A károk teljes összegének majdnem 12 százalékát eddig a kártyabirtokosok viselték, ez az arány azonban most biztosan jelentősen csökkent majd.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!