2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Itt fialt a legtöbbet a pénze 2017-benForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2018-01-06 18:52:49
Címkék: Bihari hírek
Arról még csak találgatni lehet, hogy befektetések terén az új esztendő mit tartogat számunkra, ugyanakkor a 2017-es év eredményeit már pontosan látjuk. Ugyan tavaly a kockázatmentes hozamok tovább csökkentek, viszont nagyobb kockázatvállalás mellett még a főnyereményt is megüthettük. A Bankmonitor gyűjtéséből kiderül, hogy milyen hozamot lehetett elérni a különböző befektetésekkel.

A kockázat nélkül elérhető hozamok terén a 2017-es év sem hozott fordulatot, hiszen a bankbetétek továbbra is átlagosan 0,5% körül hoztak, így a lakossági befektetők továbbra is a magasabb hozamot kínáló állampapírok iránt érdeklődtek leginkább.
Az előzetes statisztikák alapján is az látszik, hogy minden 2. forint az állampapírokban landolt 2017-ben.

Ugyanakkor az állampapírok kamatai sem maradtak változatlanok köszönhetően a tavaly év eleji, illetve évközi kamatcsökkentéseknek. Ennek a hatására az egyéves állampapírt 2 százalékos, míg az állampapír palettán legmagasabb hozamú 5 éves prémiumot 3.8 százalékos kamat mellett érhettük el az év végéig. Ugyanakkor újdonság volt, hogy megjelent a kétéves állampapír is a maga 2,5 %-os kamatozásával.
Tavaly már a lakosság részéről sem a fél-egy éves lekötések voltak a legnépszerűbbek, hanem egyre inkább a hosszú állampapírok felé fordultak a magasabb hozam reményében  (a kétéves és prémium állampapír fogyott rendkívül jól 2017-ben).

Természetesen a befektetési alapokat sem hagyhatjuk le a listánkról, mert könnyen előfordulhat, hogy az alacsony hozamok miatt sokan valamilyen alappal próbáltak szerencsét. A 2017-es eredmények alapján tisztán látszik, hogy az egyes befektetési alapkategóriák és a különböző alapok között is óriási volt az eltérés a hozamokat illetően.

A legnépszerűbbnek tavaly is az abszolút hozamú alapok számítottak a korábbi jó teljesítményüknek köszönhetően, ám 2017 nem igazán kedvezett számukra. Egy év alatt átlagosan 2,5%-os hozam üthette a markunk, ha ilyen alapunk volt. Persze az átlag sokat torzít, ezért érdemes két a szélsőértéket is megnézni: a legrosszabb alap -9,7%-os, míg a legjobb 16,6 százalékos hozamot ért el.


A szintén slágernek számító  vegyes alapok  átlagosan 3,78%-os éves hozamot értek el, de a részvénykitettség függvényében ez is jelentős szórást mutat. Ugyan a részvényalapok, vagy a közvetlen részvénybefektetések csak egy szűkebb befektetői kör számára vonzóak, viszont a 2017-es év egyértelműen ezekhez volt kegyes. A részvényalapokkal átlagosan 13,7 százalékot zsebelhettünk be, ráadásul a közép-európai piacokra fókuszáló alapokkal még 40%-ot is lehetett keresni. Ehhez hozzájárul a kedvező széljárás, hiszen a nemzetközi részvénypiacok tavaly mindenkori csúcsaikat múlták felül, de a magyar- és a lengyel részvénypiac is folytatta a kiemelkedő szériát.

Ez várható 2018-ban a befektetésektől

A hozamkörnyezet gyökeres változására idén sem számíthatunk, vagyis az alacsony kamatok továbbra is velünk maradnak. Ugyanakkor különösen érdekes lehet a lakossági állampapírok hozamainak alakulása, a nagyobb kockázatot vállalók számára pedig az, hogy a hazai és nemzetközi tőzsdéken mi fog történni.

A lakossági állampapírokkal tulajdonképpen az államot finanszírozzuk és mivel a vonzó feltételek miatt az emberek hihetetlen ütemben vásárolják, a teljes államadósságon belül már a 25 százalékot is elérte a lakossági papírok aránya. Ez pedig azért fontos, mert az Államadósság Kezelő Központ vezetője szerint ez a lakossági arány már elegendő az egészséges finanszírozási szerkezethez. Ezután persze felmerül a kérdés, hogy meddig szeretnék fenntartani a kamatokkal kínált lakossági állampapírokat.

Márpedig a nagy érdeklődésre való tekintettel nagyon könnyen előfordulhat, hogy az idén alacsonyabb állampapír kamatokkal találkozunk (például a prémiumnál a felár 2017 után újra csökkenhet, akár jelentősebben is). Mindenesetre a parlagon heverő pénzeket érdemes lehet minél hamarabb befektetned.

A részvénypiacokkal kapcsolatban már 2017-ben is sok elemző a vészharangot kongatta és egy közelgő visszaesést vizionált. Ennek az esélye továbbra is ott van a levegőben a magas árazások miatt, mindenesetre elképzelhető, hogy az emelkedés egy darabig még folytatódik. Ugyanakkor anélkül, hogy találgatásokba mennénk bele, annak mindenképp tudatában kell lenni, hogy veszteségbe is fordulhat az eddig jól teljesítő befektetés. Különösen, ha valamilyen egyedi részvénybe fektettünk, például a hazai kispapírokból vásároltunk be.

Ugyan tavaly az abszolút hozamú alapok teljesítménye viszonylag szerény volt, mégis jó szolgálatot tehetnek, ha a védelembe vonulnánk.
Ezek az alapok szabadon mozoghatnak az egyes befektetések között, sőt még akár az esésből is hasznot húzhatnak. Egy zuhanó piaci környezetben pedig nyilvánvaló, hogy néhány százalékos nyereség is többet ér, mintha kétszámjegyű mínuszba futnánk bele.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!