2024. április 23. Kedd, Béla.
 
Így lehet tortúra a simának induló netes, tévés, mérőórás ügyintézésbőlForrás: hvg.hu
Utolsó módosítás: 2018-01-11 16:51:48
Címkék: Bihari hírek
Meglepetésszerűen érkező több százezer forintos számlával, hetekig tartó bürokratikus útvesztővel találkozhatnak azok, akik nem figyeltek eléggé a közművekkel kapcsolatos papírmunkára. Náluk rosszabbul csak azok járnak, akik a tévé- vagy internetelőfizetésük miatt kerülnek bajba.

Több százezer forintjába került egy lakástulajdonosnak a figyelmetlensége, ráadásul évekkel az után, hogy eladta az ingatlanját. Azt gondolta ugyanis, hogy elég elintézni a lakás átadásának papírmunkáját – majd meglepődött, amikor hivatalos felszólítást kapott, hogy fizesse ki a közműtartozást, amit az új lakók halmoztak fel. Nem volt mit tenni, hiába került az ügy bíróság elé, fizetnie kellett.

Ekkora hibába kevesen futnak bele, az mégis meglepetés lehet többeknek: hiába adta el valaki a lakását, attól a közműszámlák még az ő nevére fognak érkezni. Nem mentség az sem, ha a lakás tulajdoni lapján már az új tulajdonos neve szerepel. Egy lakásvásárlás minden bürokratikus nyűglődéséhez képest már apróságnak számít, hogy a közműveket külön át kell íratni, de mivel mindegyikhez máshova kell elmenni, a nyitvatartási idők pedig nem túl barátiak, érdemes néhány extra szabadnappal készülnie annak, aki azt szeretné, hogy a volt lakásában már ne az ő nevén legyen a villany-, a víz- és a gázóra.
Stiller Ákos 

A legtöbb szolgáltató 15 napot hagy az adásvétel után arra, hogy az új tulajdonos nevére írják át a mérőórákat – a kivétel a Fővárosi Vízművek, valamint az Alföldvíz, ott 30 nap van a bejelentésre. (Ha ezt elmulasztják, akkor kaphatnak bírságot is, de ennek az elrettentő ereje nem túl nagy, a legtöbb szolgáltatónál még akkor is csak 10-15 ezer forintot kell befizetni, ha már egy éve nem szóltak a változásról.) Általában annyit kérnek, hogy az eladó és a vevő írjon alá egy nyilatkozatot a mérők átadásáról, illetve mutassák be a lakásvásárlásról szóló szerződésüket és egy friss tulajdoni lapot. Az Elmű-Émásznál kérnek ennél többet is: ott a régi tulajdonosnak fel kell mondania a szerződését, az újnak pedig kötnie kell egy sajátot.


Legalább a bekötés ingyen van – nagyjából

Tavaly nyár óta ingyenes a közművek bekötése, legalábbis elvileg. Valójában csak a legfeljebb 4 m3/óra teljesítményű gázórák, a 32 amperes villanyórák és a 32 mm-es vezetékhez kötött vízórák esetében él ez a lehetőség, igaz, ez azért azt jelenti, hogy a legtöbb lakásnál és családi háznál tényleg nem kell fizetni magáért a bekötésért. (Az eredeti terv a villanyórák esetében 16 amperről szólt, de többen figyelmeztettek, hogy ez azt jelentené: egy régibb mosógép és egy mikró, valamint egy számítógép ekkor már nem mehetett volna egyszerre.) A telekhatáron belül a mérőig vezető szakasz kialakítását, valamint az üzemeltetését viszont már a tulajdonosnak kell állnia. Jobb esetben ez csak néhány tízezer forint költséget jelent, de akár több százezres tétel is lehet.


Nem könnyű az örökösöknek

Nagyon sokan akkor kerülnek bele egy jókora bürokratikus útvesztőbe, amikor lakást örökölnek. Volt például olyan eset, amikor egy lakástulajdonos halála után a két gyerekének 50-50 százalékos tulajdonába került az ingatlan, majd ők úgy döntöttek, hogy eladják, viszont csak ekkor derült ki, hogy a mérőórák még mindig a már hónapok óta halott férfi nevén vannak. Végül az örökösök kénytelenek voltak kifizetni elhunyt apjuk tartozásait.
Fazekas István 

Ez persze még mindig az egyszerűbb helyzetek közé tartozott, sokkal bonyolultabb gyakran a feladat, amikor nem közmű, hanem tévé-, internet, vagy telefonelőfizetés átíratását kell intézni. Korábban többekkel is megtörtént például, hogy a szüleik halála után tovább kellett fizetniük a számlákat, mert a hűségszerződés még nem járt le. Az ilyen ügyek kapcsán az NMHH évekkel ezelőtt úgy döntött, hogy a szerződés ilyenkor automatikusan érvényét veszti, kötbért a cég nem kérhet – arra mégis többen panaszkodtak, hogy a szolgáltatók kiküldtek csekkeket az elhunyt nevére. Ilyen helyzetben nincs más megoldás, az örökösöknek jelezniük kell, hogy ezt nem fogják kifizetni. A szolgáltatóknál abban lehet csak eltérés, hogy a halál napjával veszti-e érvényét a szerződés, vagy akkor, amikor a halotti bizonyítványt bemutatják az ügyfélszolgálaton.

Lemondaná a szolgáltatást? Nem lesz egyszerű

Sokan akkor vállalnak jókora kálváriát, amikor megpróbálnak egy szolgáltatást lemondani. A közműveknél persze ez elég ritka helyzet, de a tévé- vagy internetelőfizetéseknél annál gyakoribb. Ráadásul amíg egy mérőórának a közműszolgáltató a tulajdonosa, egy router vagy egy set-top box jogilag is az előfizetőé. Ha lemondja a szolgáltatást, akkor elvileg egyszerű a helyzet: nincs más dolga, mint visszaküldeni ezeket a tárgyakat a cégnek. A valóság azonban sokkal problémásabb lehet.

Sokakkal megtörtént már például, hogy hónapokkal a szerződésbontás után kaptak jelzést: valamit állítólag nem küldtek vissza, a szolgáltató pedig kiadta a tartozást egy behajtócégnek. Akad olyan ügyfél is, aki a költözésekor mondta fel a szerződését, majd jó egy évvel később keresték a végrehajtók egy router miatt – ő egyébként állította, hogy azt is visszaküldte szabályosan, de ezt nem tudta igazolni. Mint kiderült, hónapokon át a volt albérletének postaládájába dobálták be az értesítőket a tartozásáról, ott viszont az új lakó nem reagált, hiszen a levelek nem az ő nevére jöttek.

A legtöbben elég naivak voltak ahhoz, hogy ne készítsenek tételes elszámolást mindenről, amit visszaküldenek a volt szolgáltatójuknak. A cég pedig hiába írná le a tartozást egy postai igazolás bemutatása után, ajánlott küldeményként feladni nem elég a dobozt, hiszen ennek a papírjaival nem lehet azt igazolni, hogy mi volt benne. A legtöbb esetben nincs más megoldás: le kell nyelni az 5-10 ezer forintos bukást.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!