2024. április 23. Kedd, Béla.
 
Minden második ember új lakást venneForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2018-01-12 20:27:02
Címkék: Bihari hírek
A téglából épült új vagy újszerű lakásokat keresik a leginkább a vásárlók, de továbbra is sokan vennének jó állapotú panelt – derül ki az Otthontérkép.hu legfrissebb, január eleji elemzéséből. A felmérés szerint ugyanakkor a rendkívül magas lakásárak miatt növekedhet azon családok köre, amelyek inkább az olcsóbb, külterületi kertes házak között fognak válogatni.

A legfrissebb adatok szerint Magyarországon a legtöbb ember (50 százalék) az új és újszerű ingatlanokat keresi, 18 százalék, illetve 20 százalék vásárolna jó állapotú és felújított otthont, valamivel több mint 10 százalék pedig közepes állapotút vagy felújítandót.
Forrás: Otthontérkép

Az Otthontérkép.hu keresési adatai szerint a vásárlásra készülők 65 százaléka lakást keres, 30 százaléka házat, 2 százalék nyaralót, 2 százalék telket, 1 százalék pedig garázst. Ennek hátterében egyfelől a Budapest-centrikusság, illetve az új építésű társasházak népszerűsége lehet.

A következő 2-3 évben a családi házak népszerűsége tovább növekedhet,
mivel várhatóan egyre több fiatal családban döntenek úgy, hogy a számukra megfizethetetlenül drága lakás helyett - ugyan külső kerületekben, vagy az agglomerációban - inkább kertes házat, esetleg sorházat vásárolnak - mondta Mester Nándor, az Otthontérkép.hu vezető elemzője.

A szakértő szerint egyes kiemelt nyaralóövezetekben (Balaton, Velencei-tó, Tisza-tó) a nyaralóvásárlás aránya is emelkedhet, mivel ezek egy része közel fekszik a nagy iparvárosokhoz, és nem ritkán teljesítik az állandó lakás összes feltételét, viszont olcsóbban megszerezhetők, mint a nagyvárosok központjában lévő a lakások.
A fiatal családosok egy része ilyen ingatlant vásárolva bátran vállalhatja az ingázást.
Forrás: Otthontérkép.hu

Egyértelműen a tégla a legnépszerűbb építési alapanyag, a keresettségi részaránya 67 százalék. Ott van azonban a panel is, csaknem 15 százalékos részaránnyal. 10 százalék alatti népszerűségnek örvendenek a zsalu, a könnyűszerkezetes, a kő és a fa alapanyagból készült házak.

Az ingatlanpiac tovább élénkülésére enged következtetni egy korábbi kérdőíves felmérés is, melyből világosan kiderül, hogy a kitöltők 84% tervezi, hogy elköltözik abból az ingatlanból, ahol jelenleg él, 28,5 százalékuk már most keresi jövőbeni otthonát, 27,6 százalék pedig néhány éven belül tervezi a költözést.
Forrás: Otthontérkép.hu

Az Otthontérkép.hu egy másik elemzéséből az is kiderül, hogy a csok-hatásnak köszönhetően 2016 és 2017 között megnövekedett a 75 négyzetméternél nagyobb alapterületű otthonok iránti kereslet, ár tekintetében pedig a drágább ingatlanok irányába érezhető az eltolódás. Míg 2016-ban a keresők 30 százalék 7-12 millió forint közötti ingatlant szeretett volna vásárolni, addig 2017-ben ez 22 százalékra csökkent.
A 12-20 milliós és a 20-35 milliós ingatlanok keresettsége azonban növekedett, 2 százalékkal illetve 5 százalékkal.

Az Otthontérkép.hu korábbi keresési statisztikáiból kiolvasható a „lakópark" szó keresési népszerűség is. Ez, hasonlóan az ingatlantematikához, az utóbbi években vált igazán favorittá. Különösen 2015- 2016 fordulóján, a csok kiterjesztésének időszakában ugrott meg a lakópark szó keresettsége.

Az ingatlan tematika népszerűsége a Google szerint 2014 óta trendszerűen emelkedik. Általánosságban elmondható, hogy a lakáspiaci folyamatoknak van egyfajta szezonalitása, ilyen például, hogy a téli hónapok jellemzően csendesebbek, míg például az augusztus kifejezetten aktív a tranzakciók szempontjából.

A nagy ingatlanpiaci boom egyértelműen 2016-ban robbant, ez az ábrán is jó látható a szélsőséges értékeknek köszönhetően. A tavalyi évben egy „lecsillapult" roham szemtanúi lehettünk, 2018-ra pedig további racionalizálódás várható.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!