2024. április 19. Péntek, Emma.
 
5 tipp, hogy gyermekünk tudatosan netezzenForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2018-01-12 20:33:44
Címkék: Bihari hírek
A családi fotóktól kezdve a feldíszített karácsonyfáig életünk minden fontos pillanatát megosztjuk az ismerőseinkkel – a gyermekeink miért ne tehetnék ugyanezt?

A Kaspersky online kutatása szerint a 14–16 éves fiatalok közel fele a közösségi média nélkül ma már szinte elképzelhetetlennek tartja az életét. Az Invitel NetBarát blogja összegyűjtött néhány tippet, amelyek segítségével mi is tudatos digitális szülővé válhatunk.

Első a biztonság

Ugye nem szeretnénk, ha egy idegen ránk nézve egyből tudná a születési időpontunkat, lakóhelyünket, családi státuszunkat, vallásunkat és az összes rokonunk nevét? Márpedig, ha nem figyelünk az adatvédelemre, könnyen illetéktelen kezekbe juthatnak ezek az információk. Ezért amint gyermekünk regisztrál valamelyik közösségi csatornára, segítsünk beállítani az adatainak láthatóságát – legtöbbször elég, ha ez az ismerősei körére korlátozódik.

Virtuális leszólítás

Az online világ nem sokban különbözik a valóságtól, éppen ezért, ha az utcán nem állunk szóba ismeretlenekkel, ezt a virtuális szférában se tegyük meg! Tudatosítsuk gyermekeinkben, hogy minden esetben mutassák meg, ki akar kapcsolatba lépni velük és miért; valószínűleg mi jobban meg tudjuk ítélni az illető profilja alapján a szándékot.

Mutasd, ki vagy!

Bár mi is izgatottan mesélünk barátainknak a családi nyaralásunkról, tudjuk jól, hogy nem biztonságos a közösségi médián keresztül közzétenni utazásunk időpontját és célját. A tartózkodási helyünk megosztása sok esetben egyenértékű azzal, mintha tárva-nyitva hagynánk a lakásunk ajtaját. Magyarázzuk el gyermekeinknek, milyen típusú megosztások kockázatosak.

Nincs törlés

Szívesen osztottunk meg régen a baráti bulikról fotókat, viszont most szégyenkezünk a főnökünk előtt? Bár sokszor úgy gondoljuk, hogy a „törlés” gomb megoldást jelenthet a korábbi bejegyzéseinkre, sajnos az online térben minden megmarad. Ezért kell mindig tudatosan döntenünk arról, milyen tartalmakat osztunk meg másokkal – ezt mindenképp magyarázzuk el a gyermekeinknek is.

Segítő kéz

Főleg az első időszakban nem árt ránézni a gyermekünk profiljára, és segíteni, ha problémás esettel találkozunk. Fontos, hogy elmagyarázzuk, miért nem jó közszemlére tenni a telefonszámunkat, vagy panorámafotót készíteni a családi házunkról és megosztani. Tiltással viszont nem érünk el semmit, hiszen így lehet, hogy egy idő után inkább előlünk fogja a tartalmakat elrejteni…

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!