2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Bírság jár a koldulásértForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-03-22 12:21:55
Akár 30 ezer forint büntetést is kaphat az a koldus, aki ezentúl Pécsett kéreget. Az önkormányzat rendeletben tiltja meg a koldulást Európa kulturális fõvárosának belvárosában.

Erre azért volt szükség, mert a járókelõk és a turisták is többször jelezték, hogy erõszakosak az utcai kéregetõk, sõt volt olyan is, ha nem kaptak pénzt, megkarcolták a helyiek autóját.

Az egyik férfi naponta jár a belvárosba koldulni. Általában ezer forintot gyûjt össze. Azt mondja, a rendelet ellenére is kijár majd kéregetni.

„Nem érdekel engem, büntetés sem. Kevés a nyugdíjam. Bányában dolgoztam 19 évet és nem kapok egy fillért sem” – mondta Oszdaszki Miroszlav.

Pécsett körülbelül 30 koldus kéreget az utcákon. Sokan közülük a helyiek szerint erõszakosan próbálnak pénzhez jutni. Az önkormányzat ezért is döntött úgy, hogy kitilttatja õket a belvárosból.

„Nagyon sok lakosság panasz érkezett és az ide látogató turisták is rendszeresen jelezték, hogy igen erõteljes kéregetéssel zaklatják õket, úton-útfélen. Nagyon lényeges, hogy Pécs történelmi belvárosában ezentúl, még a néma koldulási tevékenységet sem folytatni” – mondta Papp Judit jegyzõ.

A hajléktalanokkal foglakozó alapítvány vezetõje szerint az erõszakosabb kéregetõk között sok a pszichiátriai beteg.

„Azok a kéregetõk, akik zavarják az embereket, tehát hangoskodnak utána kiabálnak az embernek, azok általában ebbõl a rétegbõl kerül ki” – mondta Hajdú Krisztián, a Támasz Alapítvány szakmai vezetõje.

A most elfogadott rendelet mindenkinek megtiltja a koldulást.

A közterület-felügyelõk elõször csak figyelmeztetik a koldusokat, késõbb azonban szigorúan büntetnek is majd. Akin nem tudják behajtani a pénzt, annak az ügyét a bíróságra viszik, aminek akár az is lehet a vége, hogy a kéregetõ a börtönbe kerül.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!