2024. április 23. Kedd, Béla.
 
Továbbra is kiemelkedően teljesít az építőiparForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2018-01-15 22:01:55
Címkék: Bihari hírek
Továbbra is jól teljesít a magyar építőipar, ugyanis novemberben az emelkedés mértéke több mint 30 százalékos volt. A szektor emelkedése 2018-ban is folytatódhat, hiszen a megkötött szerződések száma is jelentősen bővült.

A Központi Statisztikai Hivatal közzétette a 2017. novemberi építőipari termelésre vonatkozó adatokat. Ebből az derül ki, hogy tavaly novemberben az építőipari termelés 30,7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi alacsony bázist.

Az épületek építése 29,1, az egyéb építményeké 33,9 százalékkal nőtt.

Az előző hónaphoz képest az építőipar termelése novemberben 1,4 százalékkal csökkent.


Az épületek építésében - az ipari épületek mellett - a lakóépületek és az oktatási épületek építése hozta a növekedést, az egyéb építményeknél - az alacsony bázis mellett - a gyorsforgalmi utak építése, valamint a vasútfelújítási munkák okozták a növekedést.

Az építőipar ágazatai közül
az épületek építésének termelése 34,7,
az egyéb építményeké 40,2,
a speciális szaképítésé 23,8 százalékkal nőtt novemberben az előző év azonos hónapjához képest.

A megkötött új szerződések mennyisége az előző évihez képest 11,7 százalékkal emelkedett, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 8,2 százalékkal csökkent, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 43,4 százalékkal emelkedett.

Az egyéb építmények közül elsősorban útépítésekre és vasútfejlesztésre kötöttek új szerződéseket.

Az első tizenegy hónapban az építőipar teljesítménye 28,7 százalékkal volt nagyobb, mint az előző év azonos időszakában.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerint támogatások kifizetésének felgyorsítása, az állami beruházások elindulása, valamint a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) és az áfa-kedvezmény együttesen eredményezték az építőipar 30 százalékos éves növekedését tavaly novemberben.
Varga Mihály, nemzetgazdasági miniszterForrás: MTI/Soós Lajos

Arról még nincs végleges adat, hogy tavaly hány lakás épült, de Varga Mihály azzal számol, hogy a 2016-os 7000-8000-es mértékhez képest a növekedés jelentős volt, amely 2018-ban is folytatódik.
Tavaly novemberben az előző évhez képest 110 százalékkal volt több megkötött szerződése az ágazatnak, amely jól mutatja, hogy az építőiparban van még lendület, növekedési potenciál

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!