2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Tovább csökkent a közfoglalkoztatotti létszámForrás: magyaridok.hu
Utolsó módosítás: 2018-01-15 22:09:01
Címkék: Bihari hírek
A munkaerőhiány miatt egyre könnyebb az átjárás a versenyszféra vállalkozásaihoz

A tavalyi év elejéhez képest mintegy 30 ezer fővel, 180 ezer fő alá csökkent 2017 októberére a közfoglalkoztatottak létszáma – olvasható a Belügyminisztérium közfoglalkoztatásról szóló, októberi havi jelentésében.

Az adatokkal kapcsolatban az összefoglalóból kiderül, a közfoglalkoztatási programokban részt vevők havi átlagos száma 168 437 fő volt tavaly októberben, a létszám az előző hónaphoz képest kismértékű, 2,9 százalékos csökkenést mutat. A közfoglalkoztatásba belépő személyek száma 5,4 ezer fő volt, a létszám 73 százalékkal kevesebb, mint szeptemberben.

Októberben a belépések legnagyobb hányada, 68,3 százaléka a hosszabb időtartamú programokat érintette. A belépő személyek 8,5 százalékát az országos közfoglalkoztatási programokba vonták be, további 23,2 százalékukat járási startmunka programok keretében kezdték el foglalkoztatni.

A vizsgált hónapban a különböző programokban 176 036 fő volt érintett, vagyis ennyien dolgoztak a három közfoglalkoztatási típus valamelyikében legalább egy napig.

Októberben a közfoglalkoztatásban dolgozók által betöltött öt leggyakoribb munkakör között találjuk az egyszerű szolgáltatási és szállítási tevékenységet, a közmunkások közel fele ebben az ágazatban tudott elhelyezkedni.

Szintén előkelő helyen volt az egyszerű mezőgazdasági foglalkozás, az építőipari állás, valamint az egyéb takarítói és kisegítő munkakörökben betöltött pozíciók. A sorrend nem változott az utóbbi hónapokban. A jelentésből kiderül: a legkevesebb közfoglalkoztatottat továbbra is Budapesten és Pest megyében tartották nyilván tavaly októberben.

Lapunk korábban beszámolt róla, hogy a munkaadói érdekképviseletek egyértelműen a közfoglalkoztatotti létszám további csökkenésére számítanak 2018-ban. Ennek egyik legfőbb oka a munkaerőhiányban keresendő, így a korábbi évekhez képest szívesebben vesznek fel a vállalkozások közmunkásokat.

Ráadásul a közmunkásfizetés, valamint a minimálbér közötti olló egyre nagyobb, amely többeket ösztönözhet arra, hogy az elsődleges munkaerőpiacon helyezkedjenek el.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!