2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Már 81 ember fagyott halálra idén télen, 900 ezren nem tudnak jól fűteniForrás: hvg.hu
Utolsó módosítás: 2018-01-16 21:01:40
Címkék: Bihari hírek
Nem a hajléktalanok közül halnak meg legtöbben a hideg miatt, náluk is többen vannak, akik azért hűlnek ki, mert a saját lakásukban nem tudják kifizetni a fűtést.

Évente átlagosan 200-250 ember hal meg kihűlés miatt Magyarországon, az idei tél eddig 81 áldozatot szedett – írta a Népszava.

Az éjjeli menedékhelyek kihasználtsága telente országos szinten a 80 százalékot is meghaladja, de egyes régiókban telt házas éjszakák is előfordulnak – idézi a lap Aknai Zoltánt, a Menhely Alapítvány igazgatóját.

A magyarországi hajléktalanok számáról nincs pontos adat, az alapítvány legutóbb kutatásában mintegy tízezren vettek részt. Budapesten a fővárosi önkormányzat, alapítványok, egyházak, egyesületek fenntartásában 34 éjjeli menedékhely működik 2308 férőhellyel.

A legtöbben azonban a tévhittel ellentétben nem az utcán hűlnek ki, hanem fűtetlen lakásokban. Az Eurostat adatai szerint Magyarországon 2016-ban 9,2 százalék volt azok aránya, akiket "energiaszegénység" sújt, vagyis anyagi okból nem tudták megfelelően melegen tartani otthonukat – írta a lap.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!