2024. április 18. Csütörtök, Andrea, Ilma.
 
Egy kis fifikával vagyonokat spórolhat a család betevőjénForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2018-01-18 20:37:24
Címkék: Bihari hírek
Jókora kiadásoktól menthetjük meg a családi büdzsét, ha okosan vásárolunk és főzünk. Egy kis odafigyeléssel fáradozás, vagy plusz-időbefektetés nélkül olcsó, mégis minőségi és ízletes menüt tálalhatunk szeretteinknek. Mutatjuk, hogyan!

Emily Leary blogger praktikus tanácsai

1. Válasszuk mindig a szezonálisat!

A zöldségek és gyümölcsök szezonális élelmiszerek, és természetesen akkor jutunk hozzájuk legolcsóbban, amikor épp idényüket élik, ezért igyekezzünk mindig az aktuális fajtákra koncentrálni.

2. Nem csak szupermarket létezik

Szeretjük a szupermarketet, mivel egy helyen kínálja az összes élelmiszert, amire csak szükségünk lehet, ez pedig óriási segítséget jelent a rohanós hétköznapok során. Legalábbis ezt hisszük… gondoljunk bele, hányszor bosszankodunk a pénztárnál hosszan kígyózó sorok miatt? Időnként nem árt tájékozódni, milyen ajánlatok várnak minket a kiskereskedőknél, ugorjunk hát be a henteshez, hátha kifogunk egy jó kis akciót és garantált, hogy ott nem kell sokáig sorban állnunk.

3. Variáljuk az ízeket!

Kinézetre ugyanaz, na de az íz…! Hetente próbáljunk ki új fűszereket, így változatosságot csempészhetünk az étkezésbe. Azzal is spórolhatunk, ha otthon magunk termesztjük meg a fűszernövényeket.

4. Együk meg a maradékot!

Ha kicsivel több ételt készítünk, mint amennyire szükségünk van, a maradék egy másik alkalommal még tökéletes lehet ebédre. A legtöbb étel több napig is eláll a hűtőben, így nem muszáj kétszer egymás után ugyanazt fogyasztanunk, akár harmadnap is elővehetjük a maradékot, amely sokkal jobb, mintha mondjuk vennénk egy szendvicset.

5. Tárazzunk be a fontosabb tartós élelmiszerekből!

Ha akciós áron találunk rizst, tésztát, vagy lisztet, egyszóval olyan tartós élelmiszereket, amelyeket gyakran és szívesen használunk, érdemes alaposan bevásárolnunk belőlük. Fontos tájékozódni, hogy milyen árcsökkentésekkel készülnek az elérhető üzletek.

6. Ne térjünk el a listától!

Vásároljunk céltudatosan, kerüljük a felesleges költekezést! Miután tájékozódtunk az éppen aktuális akciókról, készítsünk bevásárlólistát, minden egyebet, amelyre éppen nincs feltétlenül szükségünk, hagyjunk a polcon!

7. Töltsük fel a fagyasztót!

Az élelmiszerek zöme fagyasztható, így ha nincs kedvünk a maradékhoz, az sem baj. Ami azt illeti, ezzel a módszerrel duplán spórolhatunk, hiszen a fagyasztó üresen többet fogyaszt, mint megtömve.

8. Ne menjünk el a leértékelt áruk mellett!

Minden üzletben akad egy polc, avagy egy kosár, amely leértékelt termékeket tartalmaz. Attól, hogy közeleg a lejárati idejük végső dátuma, ezek még egytől egyig alkalmasak a fogyasztásra, ráadásul az eredeti áruk töredékéért juthatunk hozzájuk. Ha kifogunk néhány szuperakciós finomságot, próbáljunk meg összeállítani egy olyan menüt, amelyhez mindezeket fel tudjuk használni.

9. Fő a változatosság!

A receptek variálhatók, nem kell ragaszkodnunk az eddig használt összetevőkhöz. A lasagne miatt nem kell rögtön darált húsért, meg paradicsomért szaladni a boltba, ha akad otthon egy kis fagyasztott spenót, azzal is kiváló lehet.

10. Ne vegyük szigorúan a lejárati időt!

Ez csupán egy hozzávetőleges dátum, ezért nem is kell ragaszkodnunk hozzá. Attól, hogy egy élelmiszer minősége papíron lejárt, még lehet fogyasztható. Amennyiben a színe, íze és szaga nem tér el a normálistól, valószínűleg nincs baja.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!