2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Vidéken felgyorsult a lakások drágulásaForrás: index.hu
Utolsó módosítás: 2018-01-18 21:13:00
Címkék: Bihari hírek
A 2017 folytatódott a drágulás a magyarországi lakáspiacon, egyre nagyobb szerep jut a vidéki lakások piacának. A múlt év harmadik negyedévében a hivatalos adatok szerint a használt lakásoknál a tiszta árváltozás alapján a 9,9 százalékkal drágultak az előző év azonos időszakához képest, az új lakásoknál pedig 15,7 százalékkal nőttek az országos átlagárak - derül ki az ingatlan.com csütörtöki elemzéséből.

Az elemzés szerint számítani lehetett az árak további emelkedésére, amit most a KSH előzetes adatai is igazolnak. 2017-ben a budapesti lakásárak emelkedése megmaradt, igaz, az üteme lelassult. A többi nagyvárosban viszont nagyobb drágulás figyelhető meg a fokozódó kereslet miatt - áll a közleményben.

A cég árkörképe szerint január közepén Budapesten a használt lakások átlagos kínálati négyzetméterára 548 ezer forintra rúgott. Debrecenben az átlagár 308 ezer forintot tett ki, Szegeden átlagosan 255 ezer forintért kínáltak egy négyzetmétert. Győrben 338 ezer forintnál, Székesfehérváron pedig 318 ezer forintnál jártak az átlagárak január közepén. Az ingatlan.com elemzője szerint a következő időszakban tovább erősödhet a megyeszékhelyek és megyei jogú városok szerepe a hazai lakáspiacon, és az országos áremelkedéshez is ezek a nagyvárosok járulhatnak hozzá leginkább.

A fővárosi kínálati piacon elsősorban a 30 millió forintnál olcsóbb lakásoknál volt nagyobb mértékű az áremelkedés, mivel ezek iránt a legnagyobb a kereslet. Tavaly januárhoz képest ezeknél a lakásoknál 14 százalékos volt a drágulás, míg a 30 millió feletti sávban visszafogottabb 9 százalékos áremelkedés ment végbe.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!