2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Célegyenesben a kisdiákokForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2018-01-19 20:18:05
Címkék: Bihari hírek
Matematikából és magyar nyelvből kell számot adni a nyolcadikosoknak.

Általános iskolás diákok tízezrei ébredhetnek a szokottnál izgatottabban szombaton. Aznap délelőtti teljesítményükön múlhat, hogy bejutnak-e az megcélzott középiskolába. Nem minden középfokú intézmény várja el a központi írásbeli vizsgán való bizonyítást, csak gimnáziumok és a szakgimnáziumok privilégiuma ez az előszűrő. Az idei felvételi eljárásában a hazai középiskolák 63 százaléka, azaz 421 intézet határozta meg, hogy a hozzájuk jelentkezők előzetesen vegyenek részt az említett megméretésen. A 9. évfolyamra felvételizők írásbelijére 54 ezer diák jelentkezett; a 6 évfolyamos gimnáziumi vizsgán közel 8 600-an, a 8 évfolyamoson csaknem 6 ezren adnak számot tudásukról – adta hírül az Oktatási Hivatal. A tanulók magyar nyelvből és matematikából méretnek meg.

Azoknak, akik valamilyen alapos indoknál fogva nem tudnak megjelenni holnap, pótló alkalmat hirdetnek január 25-én 14 órától, ám ismétlésre nincs mód, mindenki csak egyszer próbálkozhat. A fiataloktól a középiskolák ugyan csak ezt a központi, egységes írásbeli vizsgát követelhetik, de behívhatják leendő tanulójukat szóbeli felvételi elbeszélgetésekre február 22-e és március 13-a között.
A tanultak újszerűen tálalva

A mostani felmérő anyaga az általános iskolákban tanultakra épül. Az ifjaknak kétszer negyvenöt percük lesz arra, hogy megoldják a 10-10 feladatból álló tesztlapot. Összesen 100 pontot szerezhetnek a helyesen válaszolók. A vizsga felméri a megoldója alapvető készségeit és képességeit, valamint a kompetenciáit, ebből adódóan egyik feladat sem hagyományos tantárgyi tesztnek felel meg. A feladatok többnyire újszerű összefüggésekben, kivételes módon is teret nyitnak az iskolákban tanultak mozgósításának, az ötletes alkalmazás képességének.

Az írásbeliket központilag javítják, ezeket az eredményeket pedig minden szakiskola köteles elfogadni. Az eredményről a vizsgát szervező iskola – az Oktatási Hivatal által kiadott értékelő lapon, a tanév rendjében meghatározottak szerint február 8-ig – közvetlenül tájékoztatja a vizsgázókat.

Az Oktatási Hivatal közölte, a felvételi lapok (tanulói adatlap és jelentkezési lapok) kitöltését főszabályként a jelentkező általános iskolája végzi. Az idei tanévtől a kézzel kitöltött felvételi lapok feldolgozására nincs lehetőség, a felvételi lapok előállítása a KIFIR rendszer segítségével zajlik. A felvételi lapok végső postázási határideje: február 19-e éjfél.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!