2018. február 23. Péntek, Alfréd.
 
Sztrájkkal fenyegetnek a mentősök és az ápolókForrás: index.hu
Utolsó módosítás: 2018-01-19 21:09:32
Címkék: Bihari hírek
Tizenöt pontos követeléslistát küldött két egészségügyi szakszervezet Orbán Viktornak, amelyben azt kérik, a kormány haladéktalanul rendezze az ágazat béreit. Ha nem, akkor sztrájk lesz - írja a Népszava.  A szakszervezetek február közepéig adtak haladékot a kormánynak, utána elkezdik szervezni a sztrájkot.

A Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) és a Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége (MOMSZ) azt követelik a kormányfőtől, hogy minden egészségügyi feladatot ellátóra vonatkozzon a béremelés, legutóbbi béremelési körből ugyanis kimaradtak az alapellátásban dolgozó ápolónők, asszisztensek, védőnők. Azt írják, az eddigi béremelésekkel nőtt ugyan a dolgozók jövedelme, különösen az orvosoké, de az ápolók, mentősök többsége a mai napig a szakmai minimumot, vagy az azt alig meghaladó összeget keresi. Emiatt másod-, harmadállásokra kényszerülnek, van aki 24 órát is lehúz egyhuzamban, ami a betegek biztonságát is veszélyezteti.


A szakszervezetek azt követelik, hogy a kormány két új bértáblát vezessen be az egészségügyben: egyet a műszaki dolgozóknak, egyet pedig a szakdolgozóknak. Ez utóbbiban pedig azt szeretnék, ha a végzettségtől és ledolgozott évektől függően 20-80 ezer forinttal nőnének a fizetések. Kusper Zsolt, a Magyarországi Mentődolgozók Szövetségének elnöke a Népszavának azt mondta, sokan elégedetlenek a novemberi béremeléssel, úgy érzik, az azt kiszámolók csak játszottak a számokkal. Például még az emelés után is van olyan diplomás, sok éves tapasztalattall rendelkező mentőápoló, aki bruttó 165 400 forintot keres havonta.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!