2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Méltatlan környezetben a kitoloncolt gyerekForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-03-23 12:42:02
Nagyon rossz körülmények közé került Romániában az a kisfiú, akit január végén toloncoltak ki Magyarországról - errõl a korábbi nevelõszülei beszéltek. Õk rendszeresen látogatják Ádámot, és mindent megtesznek azért, hogy hazakerülhessen.

A kitoloncolt gyerekek ügyében, amelyrõl elõször a Házon kívül címû mûsorban számoltunk be, már az ombudsman is vizsgálódik.

„Ez a gyerek az asztal alá bebújva könyörgött azért, hogy maradhasson, és az autóba erõszakkal kellett berakni. Borzasztó volt látni. Ezt nem lehet érzelmek nélkül elmesélni." – mondta Magyar Gyöngyvér, az S.O.S. Gyermekfalu munkatársa, ügyvédje.

Csak a fotók maradtak az ötéves Ádámról. Január végén vitték el Romániába. Magyar nevelõszülei nemrég utána mentek, hogy megnézzék hova került.

"A birkák között játszott, összecsípve bolhával, piszkosan, lyukas csizmában, és azt mondta, mama, a szíved megtalált. Elmentünk, vásároltunk neki ruhákat, élelmiszert, amit ott lehet kapni, biciklit, hogy ne a birkák között legyen.... " – mondta Herter Mártonné, nevelõ nagymama.

Nem egyedüli a kis Ádám sorsa. Két testvére is aközött a 30-40 gyerek között van, akikkel a jogszabályok alapján ugyanezt megtehetnék, mert külföldi édesanyjuk itt szülte meg, és aztán magukra hagyta õket. Most azonban átmeneti haladékot kaptak, fél évig most nem kell a kitoloncolástól tartaniuk.

„ Azért tettem egy olyan intézkedést, hogy függesszük föl ezeknek az eljárásoknak a folytatását, hogy a közel jövõben várható jogszabály-módosulások...lehetõvé tegyék, hogy ezek a gyermekek a magyar jogszabályoknak megfelelõen Magyarország területén megkapják a végleges elhelyezést egy örökbefogadás útján, amire most jelen pillanatban sajnos nincs lehetõség” – mondta Rónaszéki László, V. kerületi jegyzõ.

Szeptemberig felülvizsgálják az ismeretlen állampolgárságú gyerekek ügyét. Õk azok, akik évekig élnek papíron ideiglenes elhelyezésben, gyakorlatilag viszont családban, nevelõszülõknél. A jogvédõk szerint alkotmányellenes a szabályzás, mert nem a gyerek érdekét tartja szem elõtt.
„Jogszabály-módosításra a mostani politikai környezetet figyelembe véve nem elég ez a fél év, de arra talán elég, hogy a különbözõ minisztériumok, szakmai szervezetek elkezdjenek konstruktívan gondolkodni, hogy lehet erre megoldást találni" – mondta Pardavi Márta, a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke.

Kérésükre az állampolgári jogok biztosa azonnali vizsgálatot indított.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!