2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Termelési rekordot döntött az atomerőműForrás: magyaridok.hu
Utolsó módosítás: 2018-02-16 18:56:04
Címkék: Bihari hírek
Ismét termelési rekordot ért el a paksi atomerőmű 2017-ben, az eredményhez pedig teljesítménykihasználási csúcs is járt – jelentette be tegnap a létesítményt irányító vállalat vezérigazgatója.

Hamvas István kifejtette: a négy nukleáris blokk összesen 16 097,6 gigawattóra (GWh) villamos energiát állított elő, ami a bruttó hazai termelés ötven százaléka. Ez a hányad évek óta stabil, ám ha az áram felhasználási arányait tekintjük, a korábbi évekénél kisebb szelet jutott az atomerőműnek.

Ennek oka a villamos energia iránti igény növekedése, ami tavaly 2,5 százalékos volt, és a Mavir villamosenergetikai rendszerirányító adatai szerint lényegében a háztartási méretű, főként naperőművek fedeztek. Az atomerőmű, valamint az összes többi termelő részaránya is 35,7 százalék volt a felhasználásban, míg az importhányad 28,6 százalékra rúgott tavaly.

A korábbi 12 hónaposról a 15 hónapos termelési ciklusra (C15) való fokozatos átállásnak köszönhetően százszázalékos teljesítménykihasználás mellett üzemelt a 2. blokk. Ez nagymértékben hozzájárult a világszínvonalon is kiemelkedőnek számító, a létesítmény történetében újabb rekordot jelentő 91,9 százalékos erőművi átlaghoz. A C15 bevezetésének következménye az is, hogy csökkent az évente keletkező kiégett fűtőelemek száma és a radioaktív hulladék mennyisége.

A 2016-ban Fejlesztési Innovációs Díjjal, 2017-ben Minőség-Innováció Nemzeti Díjjal elismert létesítmény a közelmúltban elnyerte a Minőség-Innováció Nemzetközi Díjat is Bilbaóban. Emellett tavaly már lehetőség volt a biztonsági rendszerek berendezéseinek karbantartására a blokkok üzemelésekor, eltérően az eddig megszokott, főjavítások alatti karbantartás helyett.

Mindezen eredményekkel együtt a négyblokkos üzemelés kezdete (1988) óta a létesítmény dolgozói – a korábbi évekhez hasonlóan – jóval a nemzetközileg megszabott határértéken belül voltak kitéve radioaktív sugárzásnak.

Hamvas István beszélt arról is, hogy 2017-ben sem történt a nemzetközi INES-skála besorolása szerinti 1-es vagy annál magasabb biztonsági kategóriájú esemény.

A nullás, vagyis legalacsonyabb szintű jelentésköteles eseményből mind­össze 17 fordult elő, ami a második legalacsonyabb érték az atomerőmű működése óta. Zsuga János, az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. vezérigazgatója arról beszélt, hogy a létesítmény biztonságos és kiegyensúlyozott termelésének köszönhetően a hazai szén-dioxid-mentes villamosenergia-ellátás alappillére az olcsó áram garanciája.

Mint hangsúlyozta, az atomerőmű segítségével évente hatmillió tonnával kevesebb szén-dioxid kerül a légkörbe, mint ha ezt az árammennyiséget fosszilis tüzelők segítségével fedeznénk.

A fejlesztések ebben az évben is folytatódnak: a turbinák rekonstrukciója révén a számítások szerint várhatóan 30 megawattal (MW) nő az atomerőmű jelenleg 2000 MW-os névleges villamos teljesítménye. Emellett a társaság szakmai segítséget is nyújt a Paks II. Zrt.-nek a kapacitásfenntartást célzó beruházásban.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!