2024. április 24. Szerda, György.
 
Ez a fagy még nem nyírja ki a gyümölcsterméstForrás: hvg.hu
Utolsó módosítás: 2018-02-28 15:33:23
Címkék: Bihari hírek
Annak ellenére nem fenyegeti veszély az idei gyümölcstermést, hogy a napokban hidegrekordot regisztráltak az ország több pontján.

A mostoha időjárás ellenére a legtöbb gyümölcsfajta esetében egyáltalán nem okozott károkat az esetenként mínusz 15 vagy akár 20 Celsius-fok, viszont a korai virágzású kajszi- és őszibaracknál már megindult a fakadás – mondta a Magyar Nemzetnek Apáti Ferenc, a FruitVeb Magyar Zöldség-gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács gyümölcsfőbizottságának elnöke. Ezeknél a fajtáknál már március közepén megkezdődik a virágzás, így a megbomlott rügyekben bőven tehet kárt a fagy, mértéke akár a harminc százalékot is elérheti. Ez nem lesz feltétlenül kihatással a termésre, ugyanis ha később nem kell szélsőséges időjárással számolni, akkor a virágok fele-harmada elég a normál terméshez – közölte a szakember.

A következő napokban Magyarország déli területein várható mínusz 15 Celsius-foknál hidegebb idő, így a rügykár szempontjából ez a terület a legveszélyeztetettebb, míg ott, ahol a hőmérséklet nem süllyed mínusz 12 Celsius-fok alá, nem lehet gond – írja a Magyar Nemzet.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!