2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Van, akinek jól jött az extrém hideg - meglódult a lakástakarék és a korszerű lakások eladásaForrás: hvg.hu
Utolsó módosítás: 2018-03-01 18:59:08
Címkék: Bihari hírek
A lakásvásárlás előtt állók inkább a felújított, jellemzően korszerű fűtési rendszerrel rendelkező lakásokat keresik és akár magasabb árat is hajlandóak érte kifizetni – derül ki az ingatlan.com legfrissebb, több mint 30 ezer magánszemély hirdetésén alapuló elemzéséből.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője elmondta: „Hideg időjárás esetén a felújított, korszerű fűtésű lakásoknál a rezsiköltségek jóval alacsonyabbak, és ez egyre több lakásvásárlónál fontos szempont.” A felújított panellakások – köztük a panelprogram keretében hőszigeteléssel ellátott ingatlanok – iránti kereslet 10-30 százalékkal nagyobb, mint a felújítandók esetében. A téglalakásoknál pedig 25-35 százalékkal nagyobb érdeklődés mutatkozik a felújítottakra.

Az elemzésből kiderül az is, hogy a lakáseladók beszámolója szerint a távfűtéses lakásoknál az egy négyzetméterre jutó átlagos rezsiköltség 464 forint, az egyedi mérésű házközponti fűtésűeknél jóval alacsonyabb, 404 forint. Egy 50 négyzetméteres lakás esetén ez havonta 23, illetve 20 ezer forintos kiadást jelent. A távfűtés és házközponti fűtés esetén például az egyedi mérés is fontos, mert akár 5-10 százalékkal alacsonyabb rezsiköltséget eredményezhet.

Gázfűtés esetén az átlagos négyzetméterenkénti rezsidíj csupán 300 forint, míg az egyik legkorszerűbb technológia, a geotermikus fűtésnél pedig 276 forint alatti a négyzetméterenkénti átlagérték. Egy 50 négyzetméteres lakás esetében ez 15 ezer, illetve 14 ezer forintos havi rezsinek felel meg. A felújított budapesti panellakások 391 ezer forintos átlagos négyzetméterára 15 százalékkal haladja meg a felújítandókét. A fővárosi felújított téglalakások pedig a 611 ezres átlagárukkal közel 30 százalékkal drágábbak, mint a felújítandó társaik.

„Bár jóval drágábbak a felújítottak, a kereslet alapján a vásárlást tervezők hajlandóak kifizetni a magasabb összeget. A másik oldalról, azaz az eladók szempontjából ez azt jelenti, hogy érdemes a felújításra, fűtéskorszerűsítésre áldozni, mert könnyebben, esetenként hamarabb és drágábban eladhatóak ezek a lakások” – fogalmazott a szakember.

Trencsán Erika, a BankRáció.hu szakértője szerint februárban jelentősen megnőtt a kereslet a lakás-takarékpénztári konstrukciók iránt. Ez egyrészt azzal magyarázható, hogy sokan az extrém hideg miatt döntöttek a felújításra való takarékoskodásról.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!