2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Az emberek fele 3 éven belül szeretne felmondaniForrás: index.hu
Utolsó módosítás: 2018-03-01 19:17:50
Címkék: Bihari hírek
A munkáltatói marketinggel foglalkozó Hive Creative ügynökség felmérést készített a munkavállalók körében a munkahelyükkel kapcsolatos elégedettségről. Az eredményekből kiderül, hogy a fiatalabb munkavállalók nagyobb része el tudna képzelni jobb munkahelyet magának, és a többség már 20 százalékos fizetésemelésért is kész lenne azonnal váltani.

A cég szerint a munkaerőhiány, vagyis bizonyos pozíciók nehezebb betölthetősége részben abból következik, hogy generációnként változik, mi számít vonzó munkahelynek. A mostanában a munkerőpiacra lépő Z-generációnak például a mozgalmas, változatos munka a legfontosabb, és nem a hosszútávú szakmai életpálya megléte. Így a monotonabb munkákra - amelyekre viszont egyelőre még szükség van - nehéz embert találni, különösen ha a cég marketingje nem a legjobb.

A 700 - többségében női, szellemi és fizikai foglalkozásban vegyesen dolgozó - válaszadós felmérésben a Hive Creative azt mérte fel, mennyire elégedettek az emberek a munkájukkal, mi miatt váltanának, mennyi időt terveznek eltölteni a mostani munkahelyükön.

A válaszok alapján úgy tűnik, a munkavállalók a szélsőségek felé hajlanak ha arról van szó, mennyit dolgoznának még az adott helyen. A legnagyobb arányban a maximum 1 évig terjedő időszak képviselteti magát a válaszok körében, viszont meglepően jó százalékú arányt ért el a több mint 10 évben gondolkodók száma is. Ha a maximum 1 évet és az 1-3 évet megjelölőket összeadjuk, akkor látszik, hogy a válaszadók közel fele nem maradna 3 évnél tovább a jelenlegi helyén ha tehetné, ami nem fest túl jó képet arról, mennyire szeretik az emberek a munkahelyüket.

Hány évet tervez a jelenlegi munkahelyén dolgozni? Forrás: Hive Creative

Megkérdezték tőlük azt is, hogy hány százalékos béremelésért váltanának munkahelyet, itt a válaszadók 55,2 százaléka több mint 20 százalékos emelést szeretne. Érdekes, hogy van több mint 18 százaléknyi válaszadó, akik semmi pénzért nem váltanának, vagyis rendkívül elkötelezettek a munkájuk mellett.

Mekkora béremelésért váltanál munkahelyet? Forrás: Hive Creative

Aki váltana, az leginkább a pénz miatt keresne másik munkahelyet, elenyésző számban merültek fel olyan válaszlehetőségek, mint a „megbecsülés”vagy „közelebbi munkahely”. Amikor arra kérdeztek rá, mi a fő oka annak, hogy valaki egy munkahelyen marad, megint csak a pénz jött ki legmeghatározóbb okként, de a jó légkör, a közösségi élet és a „biztos munka” is a TOP 5-ben végzett. A válaszadók többsége semmilyen béren kívüli juttatást nem kap, a legtöbben főként cafetériát szeretnének és év végi bónuszt.

Arra is rákérdeztek a kérdőívben, hogy a válaszadók mennyire érzik álommunkahelynek a jelenlegit, itt 61,4 százalék mondta, hogy nem érzi annak. 

A jelenlegi munkáját álommunkahelynek érzi? Forrás: Hive Creative

Az álommunkahely jellemzői között a pénzt, a légkört és a megbecsülést jelölték meg legtöbben. Fontos volt még a kitöltők többségének a fizikai közelség, az önálló munkavégzés, normális, kezelhető főnök, a családbarát, változatos munkakör, az extra juttatások és a rugalmas munkaidő.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!