2024. április 23. Kedd, Béla.
 
Felmérik a magyarok egészségi állapotátForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2018-03-06 20:58:37
Címkék: Bihari hírek
A következő három évben több százezren vehetnek részt a kezdeményezésben.

Az elmúlt nyolc évben, 1500 helyszínen félmilliónál is többen vettek részt Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramjának összesen 6 millió vizsgálatán. A 74 szakmai szervezet összefogásával, Európai Uniós irányelvek alapján megvalósuló szűrőprogram keretében 2020-ig további több százezer magyar vehet részt az ingyenes vizsgálatokon.

A „Megelőzés éve 2018–2019” néven futó programban mérik fel a magyarok egészségi állapotát.

A kezdeményezés első nyolc évének eredményeit a IX. Népegészségügyi Konferencián értékelték, olvasható a program egyik legfőbb támogatója, az Unilever közleményében.

Országos szűrővizsgálatok

Idén és jövőre a „Megelőzés éve 2018–2019” néven futó programban mérik fel a magyarok egészségi állapotát, a következő három évben több százezren vehetnek részt a kezdeményezésben.

A programban az országot járó szűrőkamionban nemcsak komplex, azonnali eredményt adó egészségügyi állapotfelmérésre nyílik mód, de az érdeklődők megtanulhatják az újraélesztés és az elsősegélynyújtás technikáit is. Emellett anatómiai bemutató, a virtuális valóság eszközeivel bemutatott emberi test, illetve életmód-tanácsadás várja a szűrőkamion látogatóit, akik szakértői segítséget is kaphatnak, ha leszoknának a dohányzásról, ha egészségesebben táplálkoznának, vagy ha éppen a számukra leginkább megfelelő sportot keresik. A program elmúlt nyolc évének adatai alapján a magyar lakosság egészségügyi kockázatai jóval magasabbak az uniós átlagnál, a szív- és érrendszeri betegségek pedig vezető haláloknak számítanak.

Egyre többen halnak meg

A szív- és érrendszeri betegségek kockázati tényezőiről a Webbeteg portálon található információk szerint az alábbiak mondhatók el: a WHO adatai alapján az utóbbi évtizedekben a fejlett országokban a szív- és érrendszeri betegségek állnak a halálozási statisztikák élén. Az ezredforduló utáni években a világon évente mintegy 17 millió ember halt meg ilyen betegségekben, mely az összhalálozás 29 százalékát jelentette.

Számítások szerint 2020-ra ez az arány 37 százalékra fog emelkedni, mely elsősorban a fejlődő országokban bekövetkező rohamosan növekvő megbetegedéseknek és halálozásnak köszönhető.

Sajnálatos tény, hogy míg a fenti mutatók a gazdaságilag fejlett országokban már mintegy három évtizede fokozatosan javulnak, addig hazánkban csak az utóbbi évtized hozott igazi fordulatot, s mindezek következtében országunk ma az EU tagországok között a legrosszabb helyzetű nemzetek sorába tartozik.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!