2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Négy nyomós érv, hogy miért jó zokniban aludniForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2018-03-12 21:25:28
Címkék: Bihari hírek
A zokniban történő alvásnak a szervezetre tekintve van néhány meghökkentő, ámbár rendkívül pozitív hatása. Mutatjuk a tudományos megfigyelésen alapuló tényeket!

1. Több orgazmus

A groningeni egyetem 2005-ös kutatása szerint az éjjeli zokniviselés élénkíti a párok szexuális életét, és megkönnyíti a hölgyek számára az orgazmus elérését. A megfigyelések arra engednek következtetni, hogy azok a nők, akik korábban csak az esetek 50%-ában voltak képesek a csúcsra jutni, a zokninak hála 80%-os eséllyel indultak a felhőtlen élményért. Ennek egészen egyszerű okát a tudósok abban látják, hogy a nőknek nem esik jól együttlét közben a partner hideg lábának érintése, ezt a negatív élményt viszont a zokni felvétele teljes mértékben kiküszöböli. A kutatók hozzátették, ezt a konklúziót teljesen véletlenül vonták le, valójában arra irányult az érdeklődésük, hogy mi történik az emberi aggyal szex közben.

2. Gyorsabb az elalvás

A Holland Idegtudományi Intézet 2007-es vizsgálata alapján elmondható, hogy sokkal könnyebb álomba merülnünk, ha zoknit viselünk az ágyban. A magyarázat ebben az esetben is rendkívül logikus: a zokninak köszönhetően a talpunk felmelegszik, az erek pedig kitágulnak, amely ideális testhőmérsékletet teremt.

3. Menopauza ellen

Egyes hölgyek állítják, megfigyeléseik szerint az alvós zokni segít enyhíteni a menopauza gyötrelmes tüneteit. Ennek lehet némi köze a fenti kutatás eredményéhez, hiszen többen is megjegyezték, hogy zokniban alvás esetén kevésbé érzékelik a kellemetlen hőhullámokat, amely szintén arra enged következtetni, hogy a láb felmelegítésével a zokni segít elérni a szervezet számára legkellemesebb hőmérsékletet, amely elengedhetetlen a nyugodt alváshoz.

4. A Raynaud-szindróma

Ahogy azt a Házipatika.com is összefoglalja, a Raynaud-szindróma egy olyan tünetegyüttes, amelynek esetében a végtagokban (leginkább az ujjak végein, de változatos kiterjedésben) keringészavar áll be. Ennek következtében az ujjak vége ellilul, előtte azonban éles határokkal kifehéredik, a bőr feszül és fáj. A keringészavar vagy a szindrómához társuló, azt kiváltó betegségek miatt az ujjvégek kisebesedhetnek, elhalások jöhetnek létre, száraz gangréna, üszkösödés alakulhat ki rajtuk. Az ilyen betegek számára elengedhetetlen, hogy kellő hőmérsékleten tartsák végtagjaikat, az orvosok a zoknihordáson túl sokszor meleg fürdőt is javasolnak számukra. Hozzáteszik, az semmiképpen sem egészséges, ha szűk zoknit választunk.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!