2024. április 24. Szerda, György.
 
Nem esik jól március 15-én is dolgozni, de több pénz jár érteForrás: hvg.hu
Utolsó módosítás: 2018-03-13 18:56:55
Címkék: Bihari hírek
Újabb munkaszüneti nap közeledik, ekkor pedig sok vállalkozásnál kell figyelni néhány ilyenkor alkalmazandó szabályra.

Fontos előre tisztázni, hogy kik végezhetnek munkát március 15-én. Azt sem árt tudni, hogy munkavégzés esetén milyen bért, illetve bérpótlékokat kell fizetni, ráadásul bizonyos esetekben munkavégzés hiányában is fennáll bérfizetési kötelezettség. Ezt mutatta be részletesen az Adózóna.

Munkaszüneti napon például kivételesen lehet csak rendes munkaidőben munkát végezni. Ezeken a napokon rendes munkaidőre az a cég hívhatja be a dolgozóit, amely rendeltetése folytán e napon is működne, vagy idényjellegű tevékenység keretében, esetleg megszakítás nélküli tevékenység keretében foglalkoztatja a dolgozóit.

A munkavállalót a munkaszüneti napon történő munkavégzésért 100 százalékos mértékű bérpótlék illeti meg. Ez az alap bérpótlék, amely minden esetben fizetendő munkavégzés esetén.

Munkaszüneti napra elrendelt rendkívüli munkavégzés esetén azonban a munkáltatónak további 100 százalékos mértékű bérpótlékfizetési kötelezettsége is van, ezt szabadidővel részben sem lehet kompenzálni.  Amennyiben pedig a munkavállalót óra- vagy teljesítménybérben foglalkoztatják, számára távolléti díjat is kell fizetni.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!