2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Az állam rossz hiteleket vásárolt az MKB-tólForrás: index.hu
Utolsó módosítás: 2018-03-18 19:23:41
Címkék: Bihari hírek
Az MKB Bank értékesítette lakossági nemteljesítő hiteleinek egy részét – értesült az Index.hu. A vevő az állami Magyar Fejlesztési Bank (MFB) leányvállalata, vagyis a Magyar Követeléskezelő (MKK) Zrt. volt.

Eladott rossz lakossági hiteleiből az MKB. Ez mostanában teljesen bevett üzleti gyakorlat, a bankok végre fellélegezhettek, hosszú idő után lett másodpiaca az NPL-csomagoknak, vagyis a nemteljesítő hiteleknek. A nagy regionális lakossági bankok közül már többen is adtak el ilyen csomagokat Magyarországon is, de a térség más országaiban is.

Az MKB kiemelt helyzete

Az MKB helyzete annyiban kiemelt, hogy különös állami reprivatizációja, az Európai Központi Bank (ECB) által is követett MNB-s szanálási eljárása majd újabb piaci értékesítése miatt extra figyelem hárul a bankra.

Ráadásul, noha először úgy tűnt, hogy piaci vevők (hazai magántőkealap, pénztár, illetve külföldi alap) vásárolták meg a bankot, elég gyorsan politikai kötődéssel is bíró hazai üzletemberek bukkantak fel a tulajdonosi struktúrában, elsősorban Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester köre, illetve Szemerey Tamás, a konkurens NHB tulajdonosa, aki egyben Matolcsy György jegybankelnök unokatestvére.

Az állam a vevő

Ráadásul azért is lehetett figyelemre érdemes az eleinte csak piaci pletykaként hallott rossz hitel eladás, mert a piacon az terjedt el, hogy a vevő az állami hátterű MKK Magyar Követeléskezelő Zrt. lehet, amely az MFB-csoportba tartozik.

Kérdéseinkkel megkerestük az érintetteket, vagyis az eladó MKB-t, a vevő MFB-csoportot és az állítólag tanácsadóként közreműködő Deloitte-ot is. Az MKB megerősítette az információinkat, az állami MFB eddig nem reagált, míg a Deloitte jelezte, hogy a tranzakció részleteiről nem adhat felvilágosítást.

Hivatalos információk

„Az MKB környékén sok minden figyelmet érdemel, sok minden gyanús, de higgye el, el ez az üzlet most tényleg piaci volt” - mondta egy bennfentes.

Az MKB hivatalos elmesélése alapján a bank tervszerűen építi le a nemteljesítő hitelállományát, és ez összhangban van az EU által támasztott vállalások teljesítésével is. Mint megtudtuk, „az értékesített portfólió több éves késedelemmel rendelkező, jellemzően jelzáloggal fedezett ügyleteket érintett.

Fotó: Soós Lajos / MTI

Az értékesítési tender közel egy tucat hazai és nemzetközi hátterű követeléskezelő részvételével zajlott. A tendereljárás szoros eredménnyel zárult, összességében valóban az MKK ajánlata volt a legkedvezőbb. A kedvező vételár mellett az MKK mellett szólt az MKK erős fogyasztóvédelmi tapasztalata és az MNB előírások betartásával kapcsolatos gyakorlata.”

A Deloitte szerepe

A piacon felmerült, hogy a folyamatot levezénylő, a potenciális vevőket egyenként megkereső Deloitte miképpen lehetett tanácsadó az ügyletben, hiszen egyszerre volt az eladó és a vevő könyvvizsgálója is. Ugyanakkor az MKB úgy vélte, hogy a Deloitte az értékesítési folyamat koordinálását segítette, megbízása így semmilyen szempontból nem volt összeférhetetlen a könyvvizsgálói tevékenységgel.

Bár a piacon pontos összegek keringenek mind az eladott portfólió méretéről, mind a tanácsadó jutalékáról, ezeket a számokat nem tudtuk a felekkel megerősíttetni, mert mint az MKB írta: az értékesítés részletei, így az értékesített hitelállomány vételára üzleti és banktitok.

Többektől megkérdeztük, hogy amennyiben éppen az MKB-val sok szálon összekapcsolódó állam ígéri a legmagasabb árat a rossz portfólióért, az nem tűnik-e a bank újabb állami kisegítésének, a tranzakcióban részt vevő érintetteknek volt azonnali reakciója: „ezt csak az üzletről lemaradt versenytársak terjesztik.” Mivel mi nem versenytárstól hallottunk az ügyletről, annyit hozzátehetünk: nem csak ők.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!