2024. április 24. Szerda, György.
 
Felszökött a panelek áraForrás: magyaridok.hu
Utolsó módosítás: 2018-03-18 19:37:47
Címkék: Bihari hírek
Egy év alatt jelentősen emelkedtek a négyzetméterárak a használt lakások piacán. Egy friss elemzés szerint Budán csaknem minden második ingatlanért 600 ezer forint fölötti négyzetméterárat fizettek a vevők.

Budán egy év alatt csaknem százezer forintot emelkedett a panellakások átlagos négyzetméterára, de Pesten is nagymértékű, ötvenezer forintos növekedés látszik – állapította meg elemzésében a Duna House (DH). E szerint a főváros budai oldalán négyzetméterenként átlagosan 436 ezer forintot, a pestin 371 ezret fizettek a lakásvásárlók februárban. A használt téglalakások négyzetméterára kisebb mértékben ugyan, de szintén emelkedett 2017 februárjához viszonyítva. A legmagasabb átlagos értékeket a belvárosban regisztrálta a DH, ahol 687 ezer forint volt a négyzetméterár, a pesti kerületekben 440 ezer forintot, míg Budán csaknem 670 ezret fizettek a téglalakásokért.

Az összeállítás szerint tavaly februárhoz képest Budán 8 százalékpontot, Pesten pedig 4 százalékpontot emelkedett a 100-120 négyzetméter közötti lakások értékesítésének aránya. A legtöbb eladott ingatlan ennél azonban jóval kisebb méretű volt, a 40-60 négyzetméter közötti lakások voltak a fővárosban a legkeresettebbek. A négyzetméterárak egyértelműen a magasabb kategóriák felé tolódtak el az elmúlt egy évben, a fővárosban a 600 ezer forint fölötti négyzetméterárú ingatlanok domináltak, Budán csaknem minden második lakás ilyen árszinten kelt el. Budán a lakóingatlanok 42 százalékát 40 millió forintnál drágábban értékesítették, míg Pesten minden ötödik lakás volt ebben az ársávban.

Vidéken négyzetméterenként 220 ezer forintot meghaladó árat fizettek a panelekért, míg tavaly még az ország keleti és nyugati felében is jócskán 200 ezer forint alatt volt az átlagár. A panellakások értékesítési ideje megközelítőleg azonos képet mutat, mint egy évvel korábban. Ez a típusú ingatlan a meghirdetéstől számítva általában három hónap körüli időszak alatt cserél tulajdonost. A téglalakások ára is jelentősen emelkedett egy év alatt. Az elemzés szerint ezek értékesítési időszaka egy-két hónappal meghosszabbodik, jellemzően 100-140 nap után történik meg az adásvétel.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!