2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Egészséges Száj NapjaForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2018-03-19 20:42:11
Címkék: Bihari hírek
A Debreceni Egyetem fogorvostan-hallgatói is csatlakoznak ahhoz a kezdeményezéshez, amely a szájhigiéné és a rendszeres fogászati ellenőrzés fontosságára hívja fel a figyelmet március 20-án, kedden az Egészséges Száj Napján.

A világnap idei kiemelt témája a szájüregi egészség és az általános egészség kapcsolata, fő üzenete pedig, hogy az egészséges száj több, mint egy szép mosoly. A szájüreg betegségei okozhatnak, fenntarthatnak, vagy súlyosbíthatnak általános betegségeket, de nagyon sok általános betegség okoz szájüregi tüneteket is. Gócként szerepelhet például a kezeletlen fogágybetegség, amely az arra fogékony szervezetben gyulladásos folyamatokat válthat ki, vagy súlyosbíthat.

– A szív- és tüdőbetegségek, a koraszülés, a cukorbetegség, valamint az ízületi betegségek is összefüggésbe hozhatók az elhanyagolt parodontális státusszal. A felnőtt magyar lakosság csaknem 80 százalékánál fordul elő valamilyen fogágybetegség. A leggyakoribb paradontális, azaz a fogágyat érintő probléma az ínygyulladás és a fogágygyulladás – tájékoztatott a március 20-i Egészséges Száj Napjához kapcsolódóan Varga István egyetemi docens.

A Debreceni Egyetem Fogorvostudományi Kar általános dékánhelyettese, a Parodontológiai Tanszék vezetője szerint a megelőzés és a kezelés legfontosabb eleme a helyes fogmosás, mivel csak így távolítható el a fogágybetegség legfontosabb kiváltó oka: a fogakon képződő, baktériumokból felépülő lepedék.

A Fogorvostudományi Kar Parodontológiai Tanszékén évente több mint kétezer beteg részesül szakszerű parodontológiai ellátásban. A panaszok között főleg a krónikus fogágygyulladás, valamint különféle szájnyálkahártya elváltozások szerepelnek.

– A betegek általában rossz szájhigiénével rendelkeznek, és előrehaladott stádiumban érkeznek a fogorvosi vizsgálatra. A fogorvos elsődleges feladata ilyenkor a helyes szájhigiéné kialakítása, valamint a fogfelszínek professzionális megtisztítása – tájékoztatott a tanszékvezető.

A szakember kiemelte: nem megfelelő szájhigiéné esetén az ínygyulladás minden életkorban előfordulhat, de még nem jár a rögzítő szövetek visszafordíthatatlan károsodásával. A lepedék megfelelő eltávolítása – helyes szájápolás, a fogkő rendszeres eltávolítása, a fogselyem és szájöblítők használata – után az íngyulladás visszafejlődik. A tüneteket, az ínyszél duzzanatát és a fogmosáskor jelentkező ínyvérzést viszont a legtöbb beteg nem tartja nagy problémának, pedig a tartósan fennálló kezeletlen ínygyulladás fogágygyulladás kialakulásához vezethet. Ez már a fogágy vissza nem fordítható károsodásával jár együtt. Súlyosabb esetben a fogak mozgathatóvá válnak, elmozdulhatnak eredeti helyzetükhöz képest, az íny visszahúzódhat és spontán fogelvesztés is előfordulhat. Ilyenkor sebészi beavatkozásokra, például irányított szövetregenerációs és ínykorrekciós műtétekre lehet szükség.

Mivel a fogágybetegség gyakran tünetmentes, azért a helyes fog- és szájápoláson túl a megelőzés részét képezi a rendszeres fogorvosi ellenőrzés is. Erre hívják fel a figyelmet egy „Sétáló fog” kíséretében a Debreceni Egyetem fogorvostan-hallgatói az Egészséges Száj Napján. A Magyar Fogorvostan-hallgatók Egyesülete által szervezett rendezvény március 20-án, kedden 16.30 és 18 óra között lesz a Fórum Bevásárlóközpontban illetve a Csapó utcai sétálóövezetben.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!