2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Meglepő listán kerültünk az EU élére: Magyarországon élnek legjobban a bevándorlók gyerekeiForrás: hvg.hu
Utolsó módosítás: 2018-03-19 20:48:45
Címkék: Bihari hírek
Itt fenyegeti a legkevésbé a szegénység azokat, akiknek legalább az egyik szülője külföldi állampolgár.

Kétszer akkora eséllyel lesz egy gyerek szegény, ha legalább az egyik szülője külföldi állampolgár – erre jutott az Eurostat felmérése. Az EU statisztikai hivatala 26 tagállam adatait gyűjtötte össze (Romániából és Szlovákiából nem állt rendelkezésre adat), ezek alapján úgy számol: azoknak a 18 éven alattiaknak, akiknek a szülei azoknak az országnak az állampolgárai, ahol élnek, 18,8 százalékát fenyegeti a szegénység. Azoknál viszont, akiknek legalább az egyik szülője külföldi, 35,8 százalékos a szegénységi kockázat.

A 26 megvizsgált állam közül Magyarországon a legjobb a helyzet, nálunk a bevándorlók gyerekei közül csupán 9,6 százalékot fenyeget a szegénység, míg azoknál, akiknek mindkét szülője magyar állampolgár, közel 20 százalékos a szegénységi kockázat. Igaz, azt az Eurostat is hozzáteszi: viszonylag kevés bevándorló él itt, ezért nem annyira megbízható a magyar adat, mint a legtöbb más országé. Az eredményt az is magyarázhatja, hogy nem csak az EU-n kívülről érkezetteket számolták ide, tehát a határon túlról áttelepült magyarok gyerekeit is beszámították.

Magyarország után Bulgária és Lengyelország következik a listán, de mindhárom ország adatához hozzáfűzték: nagyon kevesen vannak, akik azt választották, hogy ezekbe az országokba költözzenek külföldről. Azok közül, ahol sok külföldi állampolgár gyerekeit vizsgálhatták, a legjobban Lettországban (ahol a lakosság negyede orosz), Németországban, valamint Nagy-Britanniában élnek a külföldiek gyerekei.

A nagy befogadó államok között érdekes kettősséget láthatunk. Svédországban mérték az EU legrosszabb helyzetét, ott a bevándorlók gyerekeinek közel 60 százalékát fenyegeti a szegénység. Franciaországban csak egy kicsit jobb ennél az arány, Nagy-Britanniában és Németországban viszont sok jóra számíthatnak a külföldiek gyerekei, az ő szegénységi kockázatuk alig mérhetően magasabb, mint azoké, akiknek mindkét szülőjük brit vagy német.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!