2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Naperőművek: a NAK felméri a gazdák igényeitForrás: magyaridok.hu
Utolsó módosítás: 2018-03-19 21:11:04
Címkék: Bihari hírek
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei igazgatóságainál jelezhetik előzetesen igényüket azok, akik élni kívánnak a kormány által biztosított napelempark-létesítési lehetőséggel – hívta fel a figyelmet a szervezet.

Ahogyan arról a Magyar Idők is beszámolt, a kormány támogatja, hogy a földművesek és a földművesek tulajdonában álló gazdasági társaságok kis teljesítményű naperőműveket és napelemparkokat hozzanak létre. Az erőművek névleges teljesítménye 0,5 megawattnál kisebb, de közös beruházással, több naperőművet egymás mellé telepítve napelemparkokat is létre lehet hozni. Egyetlen naperőmű 1,2-1,3 hektár, jó „benapozottságú” területet igényel, hangsúlyozta honlapján a kamara.

A naperőművekhez szükséges a megfelelő hálózati csatlakozási pontok kiépítése. A villamos-elosztótársaságok díjmentesen építik ki a hálózat és a napelem közötti összeköttetést 3000 méteren belül a villamos energiáról szóló törvény február végi módosítása alapján.

Egy kis teljesítményű naperőmű megvalósítása nettó 190-220 millió forintos beruházást igényel. A kamara és a hitelintézetek közötti előzetes egyeztetések alapján legalább 50 millió forint önerő lesz szükséges a hitelfelvételhez. A hitel teljes egészében visszatérítendő, állami támogatást nem tartalmaz.


A megtermelt áramot a kötelező átvételi rendszerben (kát) lehet értékesíteni. Az erre vonatkozó jogosultságot a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivataltól lehet kérvényezni a megújulótámogatási rendszer, a metár/kát keretében. Ugyanakkor már 2016. december 31-ig szóló kát-jogosultságok alapján is megvalósíthatók még a beruházások. A támogatási program módosításáról a kormány az Európai Bizottsággal egyeztet. A kát-jogosultságok 25 éves, míg a metár/kát jogosultságok jelenleg 17 év 4 hónapos átvételi időre szólnak.

A kötelező átvételi árban nyújtott állami támogatáson felül a beruházáshoz egyéb állami és uniós támogatás nem vehető igénybe. Az előzetes igényfelmérés sem a jelentkezőknek, sem az agrárkamarának nem támaszt sem kötelezettséget, sem jogosultságot.

A NAK nonprofit cége közreműködésével, tanácsokkal is segíti az érdeklődőket.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!