2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Tízmilliárd forinttal támogatja a munkahelyteremtést a hajdú-bihari kormányhivatalForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2018-03-20 22:03:29
Címkék: Bihari hírek
Tízmilliárd forinttal támogatja a térségi mikro-, kis- és középvállalkozások munkahelyteremtését az idén a hajdú-bihari kormányhivatal – jelentette be a megyei kormánymegbízott kedden sajtótájékoztatón, Debrecenben.

Rácz Róbert elmondta: a foglalkozást segítő európai uniós és belföldi források felhasználása tízezer dolgozó elhelyezkedését támogatja, és jelentős változásokat eredményez a foglalkoztatási piacon.

Hajdú-Biharban 21-22 ezer a regisztrált álláskeresők, és 15-17 ezer a közmunka-programokban résztvevők száma. Közülük kerül ki az a tízezer munkavállaló, aki részt vehet a képzési programokban, ami után piaci feltételekkel helyezkedhetnek el a helyi vállalkozásoknál – tette hozzá a megyei kormánymegbízott.

A kormányhivatalnak az a törekvése, hogy mindenki dolgozzon aki akar, és aki képes rá, s a munkáltatók, kkv-k “ne szűkölködjenek munkaerőben” – jelezte.

Rácz Róbert kiemelte: a képzési programokat a cégek igénye alapján állítják össze. 2018-ban a kormányhivatal a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (Ginop) út a munkaerőpiacra fejezetében a 25-64 év közötti regisztrált álláskeresők támogatására csaknem 3,4 milliárd forintot, a Ginop ifjúsági garancia programban a 25 év alattiak támogatására több mint 3,6 milliárd forintot fordít. A két programban összesen 1729 álláskereső kaphat piacképes képzettséget és 3921 álláskereső helyezkedhet el bérjellegű támogatással – mondta a kormánymegbízott.

Hozzátette: a Terület- és településfejlesztési operatív programban (Top) az idén 719,9 millió forint áll a kormányhivatal rendelkezésére, amellyel 50 álláskereső kaphat munkaerő-piaci szempontból előnyös képzettséget és 515 álláskereső helyezkedhet el bérjellegű támogatással.

Elmondta, a közeljövőben elindul Debrecen Top-programja, és további 4 helyi Top-projekt, amelyekkel csaknem 1,6 milliárd forint érhető el 1555 álláskereső támogatott képzésére és foglalkoztatására Debrecenben és 4 kistérségben.

Rácz Róbert összegzése szerint a programokkal a regisztrált álláskeresőket támogatják, illetve csökkentik a vállalkozások bérköltségeit, enyhítik a helyi munkaerő-hiányt, bátorítják az önfoglalkoztatást és segítik a vállalkozóvá válást.

Azoknak a vállalkozásoknak, amelyeknél nincs lehetőség uniós projektek igénybe vételére, belföldi forrásból ad támogatást a kormányhivatal, a támogatásra fordítható keret 612,67 millió forint, amely a Nemzeti foglalkoztatási alapban áll rendelkezésre – fűzte hozzá.

Tapolcai Zoltán foglalkoztatási főosztályvezető elmondta: tavaly 20 ezer fölötti volt a közmunkaprogramban résztvevők száma, ami az idén ötezerrel csökken. Képzési programjaikat a valódi vállalkozói igényekhez igazítják, így egyre több közmunkás helyezkedhet el piaci körülmények között.

A képzés idejére a közfoglalkoztatotti bér 100 százalékát kapják a programokban résztvevők – jelezte a szakember.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!