2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
A büdzséből kihagyott dolgokra oszt milliárdokat a kormányForrás: hvg.hu
Utolsó módosítás: 2018-03-20 22:18:31
Címkék: Bihari hírek
Számos új, a költségvetési törvényben nem szereplő célra osztott ismét pénzt a kormány a hétfő este megjelent határozatok szerint.

Ezek egy része a „családbarát intézkedések” összefoglaló címet viseli. A kabinet például „egyetért a hazai szülészeti ellátásnak a családok igényeit kielégítő, az új család születését, a pozitív szülésélményt, a gyermekágyas időszak komfortérzetét növelő fejlesztési koncepciójával”. Továbbá évi 30 millió forint működési költséget kap a 2005 óta létező Szoptatást Támogató Nemzeti Bizottság és két ütemben 10 milliárdot a Családbarát Szülészet program. Az önkormányzatok részére bölcsődei kiegészítő támogatást vezetnek be, de az erre szánt 13,5 milliárdot az önkormányzatok gyermekjóléti keretén belül különítik el. Mivel a kormány szerint nemzetstratégiailag kiemelt érdek a hazai oltóanyaggyártás újraindítása, megvizsgáltatja a Nemzeti Oltóanyaggyár megvalósíthatóságát.

Ötmilliárd forintot szánnak az állami költségvetésből egy magáncég, a felszámolás alatt álló szegedi SZEVIÉP károsultjainak kárrendezésére.

Sportberuházások: Hatvan városa 1,4 milliárdot kap egy 1000 fős sport- és rendezvénycsarnokra, Szeged 60 milliót az atlétikai centrum tervezésének támogatására és ugyanennyit a megvalósítás előkészítésére, Pécs 437 milliót a Nemzeti Kosárlabda Akadémia megvalósítása érdekében szükséges többletforrásként, Berettyóújfalu egymilliárdot strand, uszoda és gyógyvizes fürdő fejlesztésére. Baján is támogatják új sportuszoda és élményfürdő megépítését, de erre összeget nem határoztak meg.

Egyházi támogatások: 444 millióból egyenlítik ki a kórházi lelkészek jövedelmét, hogy ne maradjon el az állami alkalmazottakétól, és 500 millió jut a külhoni magyarság papjainak. Az erdélyi (Kolozs megyei) Ajton református egyházközsége 250 millió magyar költségvetési pénzből valósíthatja meg közelebbről meg nem határozott fejlesztési programját. A pálos szerzetesrend zarándoklatait 60 millióval támogatják. Az üldözött keresztények megsegítése és közösségeik helyben maradásának támogatása keretében 360 millió forintot szánnak észak-jordániai intézményekre, így „Irbidben a  menedékkérőknek fenntartott középiskola berendezési tárgyainak beszerzése, a Pápai Állam Nagykövetsége által életre hívott ’Irgalmasság Kertje’ nevű, Ammanban és Madabában működő jövedelemtermelő tevékenységet elősegítő projektek támogatása és a Szeretet Forrása jordániai katolikus egyházi kórus közösségi házának felújítása céljából”. Itt feltűnő a Pápai Állam említése, amely 1870-ben megszűnt, a Vatikán – vagy pontosabban az Apostoli Szentszék – külképviseletét apostoli nunciatúrának hívják.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!