2019. március 19. Kedd, József, Bánk.
 
Cseh befektető veszi meg a TelenortForrás: index.hu
Utolsó módosítás: 2018-03-21 17:50:46
Címkék: Bihari hírek
A Telenor 2,8 milliárd euróért eladja kelet-közép-európai leányvállalatait, köztük a Telenor Magyarország vállalatot a cseh PPF-csoportnak, amely a kelet-közép-európai térség legnagyobb magántőke-befektetője – írja az MTI.

A Telenor közleménye szerint a Telenor kizárólagos tulajdonában álló

magyarországi,

bulgáriai,

montenegrói

és szerbiai mobilszolgáltatóitól,

valamint a Telenor Common Operation technológiai szolgáltatótól is megválik az üzlet keretében.

Információink szerint bár hivatalos tender nem volt, a norvég Telenor régóta tárgyalt a cseh milliárdos, Petr Kellner tulajdonában álló PPF-csoporttal.

Kellner nemzetközi szinten is komoly befektetőnek számít, övé például a globális Home Credit lakossági bank, amely az Egyesült Államokban, Kínában és Vietnamban is erős, de volt már regionális biztosítói érdekeltsége is a Generalival közösen. Kellnernek már eddig is voltak távközlési érdekeltségei (övé az O2 mobiloperátor és a Cetin infrastrukturális cég), és nagyon sok komoly ingatlan-befektetése is van. 

Petr Kellner a 14-16 milliárd dollárosra becsült vagyonával a régió leggazdagabb embere, egyben a világ harmadik leggazdagabb bankára. A PPF-ben Kellner mellett tulajdonos még a régió egyik legjobban fizetett sztármenedzsere, a belga Jean-Pascal Duvieusart, aki korábban a McKinsey tanácsadó cég egyik topvezetője volt, de neki csak 0,5 százaléka van a cégben.

Kellnerről korábban is azt lehetett hallani, hogy mind a négy érintett országban megvenné a Telenor üzletét, és Bulgáriában még az ország egyik legnagyobb televíziós hálózatát is bekebelezné. Magyarországon eddig egyetlen érdekeltsége volt, a Barion fizetési rendszer.
A cseh felvásárlás nem jelenti azt, hogy a hazai Telenor a jövőben sem kerül Mészáros Lőrinc kezébe, mert információink szerint a felek (Kellner és Mészáros egyik érdekeltsége) korábban már felvették a kapcsolatot. A magyar cég ugyanis állítólag jelezte a cseh milliárdos társaságának: amennyiben a magyar cég leválasztható a négyes csomagból, az érdekelné.

Volt olyan forrásunk, aki szerint ez inkább csak a magyar fél szándéka, és a cseh vevő nem tervez azonnal egy újabb dealt.

A magyar Telenor jelenleg nem kommunikálhat a csoportszintű bejelentésről, de információink szerint a hazai cégnél pozitívan élték meg, hogy a bejelentéssel lezárult egy bizonytalan időszak, és úgy gondolják, hogy a cseh befektetőnek Magyarországon is hosszabb távú tervei vannak.

A kelet-közép- európai leányvállalatok a Telenor-csoport árbevételéhez 9 százalékkal, mintegy 11,8 milliárd norvég koronával, az EBITDA-jához pedig 4,1 milliárd norvég koronával – 8 százalékkal járultak hozzá 2017-ben. Együttesen több mint 9 millió ügyféllel és mintegy 3500 munkavállalóval rendelkeznek.

A felek a vételár halasztott kifizetéséről állapodtak meg: eszerint a bevételből 400 millió eurót a vevő négy év alatt, négy részletben fizet ki. Az ügylet lezárásához a szabályozó hatóság jóváhagyása szükséges, ami 2018 harmadik negyedévében várható. A magyar és a bolgár leányvállalat esetében az Európai Bizottságnak, Montenegró és Szerbia esetében a helyi illetékes hatóságnak kell jóváhagynia az üzletet.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!