2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
A pedagógusok megyei egyesülete Erdély felé nyitForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2018-03-22 19:37:38
Címkék: Bihari hírek
Az elhunyt tanítók és tanárok élettörténetét összegyűjtő kiadvány továbbra is igen népszerű.

A több mint húsz éve eredményesen működő Karácsony Sándor Pedagógiai Egyesület tartotta közgyűlését a Debreceni Akadémiai Bizottság (DAB) székházában a napokban. Ez alkalommal is, mint már az megszokott az egyesületi összejöveteleken, szemelvény hangzott el a névadó Karácsony Sándor pedagógiai tevékenységéről. Ezúttal dr. Sári Mihály professzor Karácsony Sándor velünk élő valósága, mint a sokdimenziós ember címmel tartott előadást.

Fülöp Mihály, az egyesület elnöke értékelte a közösség elmúlt évi tevékenységét, majd ismertette az ez évi feladatokat. Örömmel állapította meg, hogy a zord időjárás ellenére a tagság megjelenésével sikerül határozatképesnek lenni a közgyűlés megtartásához. Elmondta, hogy megvalósították a múlt évben kitűzött feladatokat. Gyarapodott az egyesület létszáma, már 213 tagja van, ápolták névadójuk emlékét, több elhunyt neves pedagógusról emlékeztek meg, szélesítették kapcsolataikat a környező országok, elsősorban magyar nyelvű iskolákban tanító pedagógus közösségeivel.

Igen eredményes az elhunyt pedagógusok élettörténetét megjelentető Pedagógusok arcképcsarnoka címmel megjelenő kiadványuk. Az eddig megjelent 16 kötetükben 1850 életrajzot örökítettek meg. Ez komoly értékteremtő munka a tagság részéről, melyet az egyesület jelmondata is megfogalmaz: „Az emlékezet értéket ment!”

Együtt két évtizede

Az idén is célul tűzték ki a taglétszám növelését. Kapcsolatot kívánnak teremteni Kolozsvár és környéke iskoláinak pedagógus közösségeivel. Folytatják az elhunyt pedagógusok élettörténeteinek felkutatását és megjelentetését. Fülöp Mihály felsorolta azoknak a nevét, akik 1998-tól tevékenykednek a szervezetben, már két évtizede a tagjai az egyesületnek – Fürtös Sándorné, dr. Kovács András, Gajdics Sándor, dr. Gerencsér Attila, Kakucsiné Szegedi Eta, Kálmán Antalné, Tar József.

Az egyesületnek jó a kapcsolata a DAB helyi szervezetével. A kapcsolat tartó Kálmán Antalné, akinek eredményes tevékenységéért dr. Pales Zsolt alelnök elismerő emléklapot adományozott.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!