2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Csángók földjén jártunkForrás: Cserép Imre
Utolsó módosítás: 2018-03-23 22:02:11
Komádi - Tóth Ferenc Polgármester vezetésével 7 tagú küldöttség - Hidvégi László alpolgármester, Cserép Imre, Karika Róbert képviselők, Seprenyi Károly a Sportbizottság tagja, Balogh Sándor lelkész és a sofőrünk Csóka Sándor - utazott Moldvába a csángók földjére. Az első állomás helyszíne Örvénd volt, ahol Sorbán Levente a település polgármestere fogadott bennünket. Innen tovább az ő buszukkal mentünk, a diószegi, örvéndi fiatalokkal együtt.

A szállásunk Aknavásáron volt, onnan mentünk Szlanikfürdőre, ahol gyógyforrások vízét kóstolgattuk  Utolsó előtti nap este pedig Bákó városban voltunk a Csontkirály és Babkirály rendezvényen, amit Moldvai Csángó Magyarok Szövetsége és az RMDSZ bákói hivatala rendezett. - Ezen a rendezvényen Tóth Ferenc is mondott beszédet. Beszédében arra fókuszált, hogy milyen nagy dolog az, hogy ennyi évszázad távlatából is a csángók megtudtak maradni magyarnak, megtudtak maradni azon a földön, ahol számtalan más behatás éri őket és továbbra is ápolják mind a kultúrájukat, mind pedig az anyanyelvet, Nyilván számunkra szokatlan kiejtéssel, szokatlan kifejezésekkel, de ezek a kifejezések is inkább azt mutatják, hogy valamikor régen hogyan használták elődeink a magyar nyelvet. - Itt adta át a komádiak ajándékát a csángói magyarok képviselőjének.
Hazaérkezésünk után megkértem a Polgármester Urat, hogy beszéljen erről a látogatásról, a testvér települési kapcsolatokról és a három nap alatt szerzett benyomásairól.
- A testvér városi kapcsolat Alsólugas és Örvénd település önkormányzatával működik 2017 óta. A Bethlen Gábor Alap Hetedhét Határ pályázata alapján a Hetedhét Határ Bákó megyei Tatros Vásárhely és a Bihor megyei Diószeg településünkkel  együtt kapcsolódott közös pályázat keretében a programhoz, amelyben a települések kulturális értékeit mutatatták meg egymásnak. Ez egyben lehetőséget nyújtott kapcsolatok kialakítására, ismerkedésre, a települések hétköznapjainak és ünnepeinek bemutatására. A három település közötti kapcsolat ezután sem szakadt meg, mert a nyári találkozót követően februárban Diószegen és Tatros Vásárhelyen folytatódott a települések közös programja.
És ez a Hetedhét Határ valóban az lett, több száz kilométert utaztunk, amit talán nem is kirándulásnak neveznék, hanem inkább egy kapcsolatfelvételnek. Ugyanis ez a Tatros Vásárhely Bákó megyében található, ahol a csángók élnek. Ők már az ezeréves határon is túl laknak és ez az ezeréves határ egyben azt is jelenti, hogy egy etnikai elkülönülés is megtörtént az évszázadok során. A XVII. - XVIII. századtól kezdve őrzik magyarságukat, őrzik archaikus nyelvüket, archaikus szokásaikat, táncukat és egy olyan bálon, illetve egy olyan rendezvényen vettünk részt, ahol ezeket mutatták be. A három nap alatt nagyszerű emberekkel utaztunk együtt. Nagyon jó, igaz, tisztességes magyar embereket ismertünk meg a személyükben és ugyanolyanokkal találkoztunk odakint, a határon túl is Romániában. És a moldvai csángók is igaz magyarként ápolják és szeretik a magyar kultúrát.

Cserép Imre
tudósító
/Fotók: - Ferencz Éva és Cserép Imre/

Galéria
Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!