2024. április 19. Péntek, Emma.
 
A műemléki védettségű területeken belenyúlhat az állam a lakáspiacbaForrás: hvg.hu
Utolsó módosítás: 2018-04-13 21:07:34
Címkék: Bihari hírek
Belenyúlhat az állam a lakáspiacba a műemlékvédelmi területeken, ha elővásárlási jogot jegyeztet be az ott található lakások és házak garázsaira. Márpedig úgy néz ki, most éppen ez történik.

Már garázsra is bejegyeztetett az állam elővásárlási jogot művemlékvédelmi területeken – írta meg a Portfolio. A lap közzétett egy levelet, amelyben az állam egy magánszemély I. kerületi garázsára jegyeztetett be elővásárlási jogot. Ez nem azt jelenti, hogy már vinné is a kormány a garázst, de lehetnek még gondok, ha így kezelik az ügyeket.

A mostani ügy előzménye az, hogy 2017 legvégén egy kormányhatározatban nyolc világörökségi helyszínt megnevezett a kormány, amelyeken körülbelül 80 ezer ingatlan található. Ezekre elővásárlási jogot jelentett be az állam. A nyolc közül a legtöbb nem érint sok ingatlantulajdonost, de a budapesti Duna-part, a budai Várnegyed, valamint az Andrássy út sűrűn lakott, és értékes ingatlanokkal van teli.

Arra a kérdésre, hogy viheti-e az állam az ingatlant, a válasz egyértelmű: nem. Az elővásárlási jog azt jelenti, hogy ha a tulajdonos eladná az ingatlant, akkor akármilyen szerződést tervezne a leendő vevővel, az állam nyolc napon belül jelentkezhet azzal, hogy pontosan ugyanolyan feltételekkel ő maga veszi meg. Az állam tehát csak akkor lép be a képbe, ha valaki eladná a lakását, addig nincs miért aggódni.

A világörökségi törvény azt kimondja: az államot nem illetheti meg elővásárlási jog olyan ingatlanokra, amelyeket lakhatás céljára használnak – ráadásul a törvény magasabb rendű jogszabály, mint a rendelet. Igaz, mindkettőt át lehet írni.

Azonban az eladásnál mégis baj lehet. A garázsra ugyanis elvileg bejegyezhet elővásárlási jogot az állam, hiszen azt nem lakhatási célra használják. Ez pedig bajba hozhatja a lakás eladóját, mert főleg ezeken a helyeken sokkal nehezebben vagy kevesebb pénzért lehet ingatlant eladni akkor, ha nem tartozik hozzá garázs. A Portfolio által megszólaltatott szakértő azt mondta: nem tudjuk, hogy ez csak jogalkotási hiba, vagy az állam tényleg bele akar avatkozni a lakáspiacba.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!