2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Mi szól az irodabérlet és mi a vásárlás mellett?Forrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2018-04-15 20:32:03
Címkék: Bihari hírek
Akár bérletről, akár vásárlásról beszélünk, egy új iroda mindig nagy befektetés egy cégnek. Az, hogy melyiket érdemes választani nagyban függ a vállakozás tevékenységétől, a gazdasági környezettől és persze nem utolsó sorban anyagi helyzetétől. A jelenlegi ingatlanpiaci helyzet sem könnyíti meg a döntést, hiszen mind az ingatlan vásárlási, mind a bérleti árak is az egekbe szöktek. Mi több, a piaci elemzések szerint az áremelkedés várhatóan kitart 2018-ban is, bár ennek mértéke a korábbi évekhez képest visszafogottabb lehet. Ha még nem döntötte el, hogy melyiket választaná, adunk egy kis segítséget.

Az irodabérlés előnyei

Nincs előleg. Egy ingatlan foglaláskor, még ha legtöbbször nem is kérik a teljes vételárat előre, a teljes ár 10-30 százalékát legalább előlegben biztos, hogy le kell tennie a vásárlónak az asztalra. Bérleti díj esetében a kaukció átalában egy, maximum két havi bérleti díj.

Ha a bérlés mellett dönt valaki, a szabadon maradt tőkéjét felhasználhatja vállalkozása fejlesztésére, vagy épp tevékenységének bővítésére.
Nem elhanyagolható előny egy bérleménynél, hogy a havi bérleti kiadásokat egy vállalkozás költségként is elszámolhatja, csökkentve így az adóalapját.

Mindemellett az ingatlannal járó plusz költségeket, mint a fenntartás, állagmegőrzés, vagy kisebb nagyobb javítások a tulajdonosnak kell állnia. Természetesen minden bérleti szerződés egyedi, a tulajdonos kiköthet egyéb hozzájárulást is, de általában az a jellemző, hogy a cégek vállalják a belső tér rendben tartását, takarítását, alkalmi festését, illetve minden olyan kiadást, amely az ő igényeikből fakad. Legyen ez kisebb, vagy nagyobb átalakítás. Minden esetre érdemes pontról pontra leszögezni a bérleti szerződésben, hogy egyes esetekben ki a költségviselő fél.


Ha bérleményben gondolkodik egy cégezető, akár a magasabb árkategóriájú, jobban felszerelt és jobb környéken fekvő irodaházak is megfizethetőek lehetnek. Egy exkluzív környéken szinte megfizetethetelen egy-egy ingatlan, de a bérlés kevesebb pénzből is megoldható.

A bérlés egyfajta rugalmasságot is jelent:
legtöbb cég esetében nehéz kiszámítani az állandó igényt, hisz egy cég bővülhet és így több embert foglalkoztat, vagy esetleg épp visszavág a költségekből, és akkor kevesebb dolgozóra és helyre van szüksége. Így a legtöbb, főleg növekedési potenciállal rendelkező vállalkozás esetében célszerűbb a bérlés, hisz ebben az esetben könnyebb az igények szerint váltani, mint ha ilyenkor ingatlan eladással és vétellel kéne foglalkozni.

Az irodavásárlás előnyei

Egy ingatlan megvásárlása mindig különleges előnyökkel jár. Az ingatlan tőke, érték egy vállalkozásban, legnagyobb előnye a biztonság, amely nem pusztán a cég anyagi stabilizációját jelenti, de egy kisebb vállalkozás esetén a tulajdonosoknak fedezetet nyújthat nyugdíjas éveikre.

Egy vásárlás esetén a költségek állandóak, feltéve, ha állandó havi törlesztőrészletre vásárolja valaki az ingatlant.
(Mint ismeretes, egyes hiteltermékek havi törlesztőrészlete több tényezőtől függően változhat, ezért vásárláskor, amennyiben hitelből történik, mindig érdemes hosszú távra előre látni a törlesztőket.)
Igaz, az ingatlan értékét ugyan egy összegben nem tudja a vásárló leírni a könyvelésében, de tavaly óta a kis- és közepes méretű vállalkozások már 30 millió forint felett is adóalap-kedvezményt vehetnek igénybe, ha erre a társasági adóalapjuk fedezetet nyújt, és a feltételeknek megfelenek. (kedvezmény maximum az adózás előtti eredményig vehető igénybe, illetve de minimis – csekély összegű - támogatásnak minősül, így arra is figyelni kell).
Az év irodája 2017Forrás: azevirodaja.hu

A tulajdoni jog mellett szavazók még azzal szoktak érvelni, hogy a bérleti piacon nem találják meg azt az ingatlant, amely az igényeiknek megfelelne, másfelől kiemelik, hogy a bérlet bizony nagy kockázatokat jelentene (például a bérlet lejártával elveszíthetik fontos telephelyüket, vagy a bérbeadó tulajdonos valamelyik versenytárs érdekkörébe jut).

A CBRE, a Colliers International, a Cushman & Wakefield, Eston International, JLL és Robertson Hungary ingatlantanácsadók alkotta Budapesti Ingatlan Tanácsadók Egyeztető Fóruma adatai szerint a hazai ingatlanpiacon egyértelműen az irodabérlés dívik. Az előző év utolsó három hónapjának adatai szerint az irodapiac mindössze 3,5 százaléka állt saját tulajdonban.
Irodakereslet megoszlása 2017 végén
A Budapesti Ingatlan Tanácsadók Egyeztető Fóruma összesen 169 bérleti szerződést regisztrált a 2017 utolsó negyedéve során, melyek átlagos mérete 854 m2 volt. 37 szerződést kötöttek 1.000 m2-nél nagyobb területre: 14 szerződéshosszabbítást, 9 új bérlővel kötött megállapodást, 8 előbérleti szerződést, 5 bővülést és 1 saját tulajdonba vételt.

Nincs tehát egyértelmű válasz arra, hogy melyik megoldást érdemes választani, egy vezetőnek magának kell mérlegelnie, hogy az adott körülmények között a társaságnak melyik az ideális, és milyen kilátások várhatók a jövőben.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!