2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Gazdag program a jeles naponForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2018-04-15 21:08:41
Címkék: Bihari hírek
Település napját ünnepelték a hétvégén a földesiek, egy 1779-ben zárult perre emlékeztek.

Tizenöt évig húzódó per záródott le a királyi hétszemélyes tábla ítéletével 239 éve, 1779 április 14-én. A nagy per zárásaként akkor elfogadott Községi Szabályrendelet a XIX. század második feléig biztosította a község rendezett tanácsú közigazgatási szervezetét, valamint a nemes és nem nemes lakóinak polgári egyenjogúságát. E történelmi jelentőségű napra – 1991 óta – április 14-én, Földes Napjaként emlékezik a nagyközség lakossága.


1779 métert futottak | Fotó: Péter Imre

A Földesi Karácsony Sándor Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola a falu ünnepére készülve emlékhét keretében rendezvények sokaságával emlékezett az egykor nemesi község múltjára. Az iskolások 1779 méteres falumérföld futást rendeztek, rajz- és sportversenyen mérték össze tudásukat. A nyolcadikosok versenyeztek a szuperdiák címért, melyet az idén Szabó Angéla 8/a és Sótonyi Krisztián 8/b osztályos tanuló nyert el. A Karácsony Sándor Közösségi Házban a Földes Nagyközségi Népfőiskolai egyesület Nagy Zoltánné Dajka Julianna textil kiállításával köszöntötte az ünnepet.

Az összetartozás ünnepe

Szombaton délután a Községházán ülésezett a helyi értéktár bizottság. A helyi értékek tárába vette a korábbi években nemzetközi sikereket is elért helyi birkózósportot, az egykor egy téglás mozgalommal épült Árpád mozit, a kovácsmesterség múltját bemutató kovácsmúzeumot és az egykori füves hadműveleti repülőteret. A díszteremben megtartott ünnepi képviselő-testületi ülésen a ma már történelemmé lett áprilisi napra, az itt élők összetartozásának ünnepére Jeneiné dr. Egri Izabella polgármester emlékezett. Köszönetet mondott a község évszázadai alatt és napjainkban a település megmaradásáért és fejlődéséért áldozatokat vállalóknak.


A legifjabb köszöntő | Fotó: Péter Imre

Örömmel számolt be arról, hogy a múlt évben a gyermekszületések száma jelentősen nőtt, így csaknem megállt a község népességének fogyása. Ezt követően átadta a község közéletében végzett áldozatos tevékenység elismerését jelképező Kállay László díjat Bíró Ferencné nyugdíjas pedagógusnak, aki ma is több helyi civil szervezet aktív tagja.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!