2019. március 19. Kedd, József, Bánk.
 
Nem csak a medvék imádjákForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2018-04-15 21:17:13
Címkék: Bihari hírek
Itt van végre a tavasz és vele a medvehagymaszezon.

A nagyanyáink korában még jól ismert medvehagyma napjainkra újra népszerű lett, egyre többen fedezik fel és hasznosítják a konyhában.

A medvehagymának számos jótékony hatása ismert: jót tesz az emésztésnek, enyhíti a fejfájást, csökkenti a magas vérnyomást, tisztítja a vesét és a vért. Nem véletlen tehát, hogy a téli álmukból ébredő medvéknek is az egyik legkedveltebb csemegéje a medvehagyma – a nevét is innen kapta. Ha zsenge leveleket szeretnénk begyűjteni, a virágzást megelőző napokban szedjük le, ezekből a levelekből készíthetünk például ízletes medvehagymalevest. Az erdők kisebb, árnyas részein egyre több helyen jelenik meg a medvehagyma, amely bár nem védett növény, a szedésekor vigyázni kell, hogy csak a leveleit szedjük le. Ha ugyanis a gyökere nem sérül meg, a következő évben is tudunk belőle szüretelni.

Ne keverjük össze!

A medvehagyma szedésekor nagyon fontos, hogy megkülönböztessük a gyöngyvirágtól! Nagyon hasonlítanak, viszont a medvehagymától eltérően a gyöngyvirág mérgező, már két–három levél elfogyasztása elegendő ahhoz, hogy súlyos mérgezést okozzon. A medvehagyma, levelét megdörzsölve erős fokhagymaillatot áraszt, és virágjuk is különbözik: a gyöngyvirágé harang alakú, a medvehagymáé csillag formát képez.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!