Utolsó módosítás: 2018-04-15 21:17:13 |
|
Itt van végre a tavasz és vele a medvehagymaszezon. A nagyanyáink korában még jól ismert medvehagyma napjainkra újra népszerű lett, egyre többen fedezik fel és hasznosítják a konyhában.
A medvehagymának számos jótékony hatása ismert: jót tesz az emésztésnek, enyhíti a fejfájást, csökkenti a magas vérnyomást, tisztítja a vesét és a vért. Nem véletlen tehát, hogy a téli álmukból ébredő medvéknek is az egyik legkedveltebb csemegéje a medvehagyma – a nevét is innen kapta. Ha zsenge leveleket szeretnénk begyűjteni, a virágzást megelőző napokban szedjük le, ezekből a levelekből készíthetünk például ízletes medvehagymalevest. Az erdők kisebb, árnyas részein egyre több helyen jelenik meg a medvehagyma, amely bár nem védett növény, a szedésekor vigyázni kell, hogy csak a leveleit szedjük le. Ha ugyanis a gyökere nem sérül meg, a következő évben is tudunk belőle szüretelni.
Ne keverjük össze!
A medvehagyma szedésekor nagyon fontos, hogy megkülönböztessük a gyöngyvirágtól! Nagyon hasonlítanak, viszont a medvehagymától eltérően a gyöngyvirág mérgező, már két–három levél elfogyasztása elegendő ahhoz, hogy súlyos mérgezést okozzon. A medvehagyma, levelét megdörzsölve erős fokhagymaillatot áraszt, és virágjuk is különbözik: a gyöngyvirágé harang alakú, a medvehagymáé csillag formát képez.
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
|