2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Egyre koncentráltabb a feldolgozóiparForrás: vg.hu
Utolsó módosítás: 2018-04-18 22:43:07
Címkék: Bihari hírek
A feldolgozóiparban csökkenő cégszám mellett egyre több a munkavállaló, tavaly 1500-zal kevesebb vállalkozás 9700 fővel több alkalmazottal működött.

A tavalyi év végén 45,6 ezer cég foglalkoztatott összesen 786,9 ezer főt a magyarországi feldolgozóiparban – derült ki a Nemzeti Cégtár adataiból. Mivel a 2016 végi adatokhoz képest csaknem 1500-zal kevesebb vállalkozás mutatott fel több mint 9700 fővel magasabb alkalmazotti létszámot, megállapítható, hogy egyre koncentráltabb az ágazat.

Az elmúlt két évben mind a hét régióban megfigyelhető volt ez a folyamat a feldolgozóiparban, a Budapestet és Pest megyét tömörítő Közép-Magyarországon például a 2017 végén mért 20,8 ezer cég és a csaknem 232 ezer munkavállaló azt mutatja, hogy egy év alatt több mint ezer vállalkozás tűnt el a térképről, a központi régióban mégis több mint kétezer fővel többen dolgoztak.

A vidéki régiók közül a Komárom-Esztergom, Fejér és Veszprém megyét felölelő Közép-Dunántúlon vállaltak munkát a legtöbben, 129 ezren a szektorban, a legtöbb munkáltató viszont nem ide, hanem a Bács-Kiskun, Békés és Csongrád megyét magában foglaló Dél-Alföldre van bejegyezve (4831).

A feldolgozóipar alapjaiban határozza meg az ipari termelés volumenét, melynek növekedése februárban elérte a 4,1 százalékot, az év első két hónapjában pedig 5,4 százalékkal haladta meg a 2017. január–februárit. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) álláspontja szerint
a kis- és középvállalkozások meghatározó részt képviselnek az ipari termelésben, elvégre a foglalkoztatás több mint 50 százalékát adják.

Az NGM értékelése szerint a járműgyártás határozza meg a bővülést, de tavaly további iparágak is elkezdtek növekedni, így a járműalkatrész-gyártás, a gumiipar, a fémipar, a faipar vagy a vegyipar bővülése is nagy hatást gyakorol az egész feldolgozóipar teljesítményére.
Mindezek mellett az év elején az energiaipar és a bányászat teljesítménye is számottevően nőtt.

A szaktárca előretekintése szerint a következő hónapokban az uniós forrásokból elsősorban a kis- és középvállalkozások valósítanak meg ipari fejlesztéseket, ez is azt a célt támogatja, hogy a kkv-szektor versenyképessége, hatékonysága és termelési rugalmassága emelkedjen.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!