2024. április 16. Kedd, Csongor.
 
IMF hitel - a szakértõk szerint új idõszámítás kezdõdikForrás: haon
Utolsó módosítás: 2008-10-30 08:58:43
Az MSZP támogatja Gyurcsány Ferencet, a Fidesz "kínos magyarázkodásnak", a KDNP hiteltelennek nevezte a miniszterelnök szerda esti interjújában elhangzottakat.

Az SZDSZ úgy látja, ebben a helyzetben az országnak szüksége van a hitelre, Dávid Ibolya (MDF) szerint viszont a miniszterelnök bocsánatkéréssel tartozik, hiszen felelõs azért, hogy Magyarország "kétszeresen nehéz helyzetben van".

A szakértõk úgy gondolják, új idõszámítás kezdõdött a magyar politikai életben - hangzott el a Magyar Televízió "Az Este" címû mûsorában, reagálva ezzel a korábbi Gyurcsány-interjúban elhangzottakra. A miniszterelnök szerint Magyarország számára "biztonsági folyosót" jelent az a 20 milliárd eurót érõ pénzügyi segélycsomag, amelyet az Európai Bizottság, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és a Világbank ajánlott fel.

A Magyarországnak felajánlott nemzetközi hitellehetõség egy védõpajzs- mondta Gyurcsány Ferenc szerda esti interjújában. Véleménye szerint erre a pénzre garanciaként kell tekinteni, amely azért van, hogy baj esetén legyen hova fordulni, nem azért, hogy Magyarország hitelállománya növekedjen. A hitelszerzõdést a tervek szerint egy 17 hónapos idõszakra, november elején kötik meg.

Mesterházy Attila, az MSZP parlamenti frakcióvezetõ-helyettese azt mondta, a párt támogatja Gyurcsány Ferencet a stabilizációban, amelyben persze a hitel, és a kiadások lefaragása játsszák majd a kulcsszerepet.

A Fidesz az önkormányzati képviselõk számának csökkentésével próbálna spórolni. Úgy gondolják, a segélycsomag kapcsán figyelembe kellene venni azt is, hogy a hitel ára évente akár 15 milliárd forint is lehet, ami utat nyithat az újabb megszorítások felé. Szijjártó Péter, a párt szóvivõje szerint "Gyurcsány Ferenc nem beszélt az igazságról. Kétmillió ember közvetlenül kárvallottja lesz az intézkedéseknek"

Haarach Péter, a KDNP alelnöke az interjú kapcsán azt monda: "mindaz, ami elhangzott, az nem hiteles". Szerinte az ország válságból válságba csapódik, és errõl a legyengült állapotról Gyurcsány Ferenc tehet.

Az SZDSZ támogatását fejezte ki a segélycsomaggal kapcsolatban. Léderer András, az Új Generáció elnöke szerint, "a jelenlegi helyzetben nem tehetett mást az ország, el kellett fogadni az IMF hitelt" és hozzátette: "nem kívánunk lemondani az adórendszer átalakításról és az adócsökkentésrõl"

Dávid Ibolya, az MDF elnöke az interjúval kapcsolatban sérelmezte, hogy a miniszterelnök egy szót sem ejtett a felelõsségrõl, amely a kialakult helyzet miatt terheli, miszerint az ország jelenleg "kétszeresen nehéz helyzetben van" .

Az elemzõk általános véleménye szerint Magyarország helyzetén egy ekkora nagyságrendû összeg sokat lendíthet, hiszen általa kizökkenhet abból a "hisztérikus" és "pánikszerû" állapotból,amely jelenleg a pénzügyi folyamatokat jellemzi.

Oszkó Péter, a Deloitte elnök-vezérigazgatója szerint mivel ez az összeg nagyobb a vártnál, ez is azt bizonyítja, hogy "nem egy olyan országról van szó, ami egyik napról másikra összedõlhet". Úgy gondolja, a hisztérikus állapotot az okozta, hogy egyfajta bizalmatlanság alakult ki azzal kapcsolatban, hogy milyen határozott lépéseket tesz majd a kormány. A szakértõ szerint a 20 milliárd eurós hitel - amely tízszerese annak az összegnek, amit egyébként megkaphatnánk - azért állhat Magyarország rendelkezésére, mert más országokkal szemben "hatékonyan léptek fel a hitel kialkudásakor", és háttérbe szorították a belsõ politikai vitákat.

Török Gábor, politikai elemzõ úgy véli, új idõszámítás veszi kezdetét. Egy képlékeny állapot áll fenn, nem tudni tartós lesz-e a válság, illetve, hogy akik a megoldásokat keresik, gyõztesként vagy vesztesként kerülnek-e ki ebbõl a csatából. Az, hogy miként is érint minket a válság a mindennapokban, csak késõbb realizálódik. Az elemzõ szerint kényszerpályára kényszerült a magyar politika, "nem lehet olyan dolgokról beszélni 2009-ben mint 2006-ban lehetett".

Két út lehetséges: vagy vége a populizmusnak, vagy csak most jött el igazán a populizmus ideje. Török Gábor szerint ebben a helyzetben- pontosan annak kiszámíthatatlansága miatt- az ellenzék még nem igazán találja a hangját. Úgy látja, hogy Magyarország- bár fájdalmas lépések árán- de akár megerõsödve, tartalékokat felhalmozva is kijöhet a válságból.

A 20 milliárd eurós hitelszerzõdést elõreláthatólag november elején kötik meg.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!