2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Csúcson az olajár, mi lesz a benzinnel?Forrás: hvg.hu
Utolsó módosítás: 2018-04-19 21:59:01
Címkék: Bihari hírek
Az OPEC ülésére várnak a brókerek.

Négyéves csúcsra emelkedett az olaj ára, az ok az, hogy a piacok a kitermelés korlátozásáról szóló megállapodás meghosszabbítását várják az OPEC és Oroszország holnapi találkozóján.

A Brent típusú nyersolaj hordónkénti ára 1,3 százalékkal 74,72 dollárra emelkedett – írja a Financial Times, a lap megjegyzi: az irányadó ár 2017 januárjában, a kitermelés korlátozásának elfogadásakor még 55 dollár körül mozgott. A Reuters szerdán arról írt, hogy az OPEC-et vezető Szaúd-Arábia 80 dollár körüli olajárat szeretne.

Az olaj árát nem csak a legnagyobb olajtermelő országokat tömörítő kartell befolyásolja. A nagyhatalmak szíriai beavatkozásakor a helyzet súlyosbodását várva szintén áremelkedést prognosztizáltak, ám a hét elejére ezek a félelmek alábbhagytak. Enyhülni látszik az USA és Kína közötti feszültség is a védővámok miatt, és Észak-Korea is hajlik a tárgyalásokra – mindezek visszafogják az olaj drágulását.

Az olajár 2014 nyarán érte el csúcspontját, akkor 120 dollárt is elért a Brent hordónkénti ára. 2016-ban ehhez képest 30 dollár alá is bekúszott a jegyzés.

Az olajár emelkedését a magyarországi autósok is megérezhetik: az év eleje óta több mint tíz forinttal drágult a benzin literenkénti ára.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!