2024. április 16. Kedd, Csongor.
 
Átverések, rossz főnökök – emiatt mondanak fel tömegesen MagyarországonForrás: hvg.hu
Utolsó módosítás: 2018-04-19 22:06:59
Címkék: Bihari hírek
Elképesztő méreteket ölt a fluktuáció a magyar munkaerőpiacon. Kiderült, hogy a főnökök tehetnek róla.

A HR-Evolution Kft. reprezentatív fluktuációkutatásában arra keresték a választ, mi lehet az oka annak, hogy túl gyakran váltanak munkáltatót a Magyarországon dolgozók. A feldolgozóipari és kiskereskedelmi munkavállalók körében a két éven belüli felmondás leggyakoribb oka (összesen 42, férfiak 49, nők esetében 34 százalék) az volt, hogy nem tartotta be a munkáltató, amit a hirdetésben és az állásinterjún ígért.

A máshol kínált több fizetés és juttatás csak a felmondás második leggyakoribb indokaként (39 százalék) szerepelt. Az embertelen bánásmód miatt a megkérdezettek 35 százaléka hagyta ott a munkahelyét. „Az egyik leggyakoribb probléma, hogy a cégek túlzó ígéretekkel kecsegtetnek az álláshirdetésekben, gyakran még az állásinterjún is. Például a maximálisan elérhető bért kommunikálják, de az elérésének szinte teljesíthetetlen feltételeit már nem” mondta a Világgazdaságnak Csikós Nagy Katalin, a HR-Evolution Kft. ügyvezetője.

Azok a megkérdezettek, akik legalább két éve dolgoznak egy helyen, 56 százalékban nyilatkoztak úgy, hogy a felmondás első számú oka az embertelen bánásmód és körülmények lennének. 51 százalék több fizetés és vonzóbb juttatás, 44 százalék pedig a rossz munkahelyi légkör miatt menne új munkahelyre.

„A nagyon magas fluktuációért ugyanis szinte minden esetben a felső vezetők, a döntéshozói szint a felelős” – véli Csikós-Nagy Katalin. A kutatás szerint egy munkahely legjelentősebb megtartó ereje a jó munkahelyi légkör. A fizetést és a juttatásokat a válaszadók 34, az erkölcsi elismerést 33, az  emberi bánásmódot 31 százalék tartja a legfontosabbnak. Ezek a szempontok a munkavállalói oldal erősödését jelzik, hiszen mikor magas volt a munkanélküliség, sokkal kevésbé volt fontos szempont a szabadidő és az erkölcsi elismerés igénye.

Érdekesség, hogy a megkérdezett kereskedelmi dolgozók közül 43 százalék dolgozott már a termelésben, ahová a magasabb fizetésért ment el. Amennyiben teljesülnek a legfontosabb szempontok – mint a jó hangulat, megfelelő bér, elismerés, emberi bánásmód, csak a válaszadók 8 százaléka menne külföldre dolgozni, akik pedig korábban már dolgoztak külföldön, 90 százalékban nem mennének el újra.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!