2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Egyik jöhet a másik utánForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2018-04-20 15:54:03
Címkék: Bihari hírek
Allergia: halmozott küzdelem korunk népbetegségével.

Korunk népbetegségeként emlegetik az allergiát, elsősorban azért, mert szinte minden korosztályban megjelenhet egészen váratlanul. Magyarországon kétmillió ember érintett a betegségben. Egyes kutatások igazolják, hogy a kisgyermekkorban jelentkező ételérzékenységből, vagy bőrallergiából légúti allergia alakulhat ki, s ez fordítva is igaz lehet. A pollenektől szenvedőknél gyakran megjelennek bőrallergiás tünetek is, ami persze nem törvényszerű. Megannyi találgatás, feltételezés áll a máig ismeretlen eredetű betegségcsoport kialakulásának hátterében, a kutatások a különböző allergiák közötti összefüggésekre is kiterjednek.

Száraz bőr, ekcéma

Április közepére a „nemkívánatos” tüneteken már túl vannak a légúti allergiások (nátha, tüsszögés, a szem viszketése), s egyeseknél a pollenszezon kezdetével fokozódhat a bőr ekcémás betegsége is. – A krónikus formát öltő bőrszárazság, ha nem kezelik télen, nyáron javulhat, de magától nem szűnik meg – emelte ki dr. Gyomlai Győző bőrgyógyász, aki hozzátette: orvosi tapasztalatai szerint, akiknél gyerekkorban úgynevezett atópiás bőrtünetek jelentkeztek, azoknál gyakoribbak az allergiás betegségek: 2–4 éves korban élelmiszer-allergiák, később a légútiak. Ez esetleg bőrtüneteket is okozhat, illetve ronthatja a meglevő bőrgyulladást, pl. a ruházattal nem fedett bőrterületeken (szemkörnyék, könyök- és térdhajlat). Az élelmiszer-allergia száj környéki bőrgyulladást is okozhat.

Hidratálás, fényvédelem

– Bizonyos fehérjék és lipidek elégtelen működése miatt az ekcémás bőr védekezőképessége megváltozik. A betegség a felnőtt lakosság 3–4, a gyerekek 20–25 százalékát érinti. Megelőzni nem lehet, de figyelni kell a jelekre – mondta el a főorvos és kiemelte: a légúti allergia gyanújánál rögtön javasolt a teszt, ezzel szemben bőrproblémáknál óva int mindenkit a gyors diagnózistól, nem az az elő lépés. – Kímélő, visszazsírozó fürdetőkkel, testápolókkal kezdjünk: az érzékeny bőrűeknél, gyermeknél és felnőttnél egyaránt a patikákban kapható fürdetők, mosakodó krémek javasoltak mindennapi használatra. Divatossá váltak a természetes alapanyagú kozmetikumok, amelyeket sokan keresnek, mégis azt ajánlom, hogy egyes növényi kozmetikumok hosszan tartó használatát kerüljük: ilyen a kamilla, ami gyulladást okozhat, számos más növénynek fényérzékenyítő hatása van, egyén- és bőrtípusfüggő, hogy mi előnyös.

Érdemes diétázni?

– Klinikai vizsgálatok alapján nincs egyértelmű bizonyíték arra, hogy érdemes tej-, tojás- vagy más diétát alkalmazni allergiás állapotokban, az viszont köztudott, hogy például a parlagfűre allergiásoknak szezonálisan kerülniük kell a dinnyét, a nyírfa pollenjétől tüsszögőknek pedig az almát, és még lehetne sorolni a keresztallergiában tiltott élelmiszereket. Vélhetően az ekcémás bőrnél is lehet hasonlóan kísérletezni az élelmiszerekkel, mert a mogyoró, laktóz és bizonyos adalékanyagok elhagyása hozhat eredményt, de ez egyénfüggő – mondta el a főorvos és hozzátette: itt a jó idő, végre D-vitamin jut szervezetünkbe, ám a bőrünk védelméről már ilyenkor is gondoskodni kell.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!