2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Megoldások „mérgező” munkatársakraForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2018-04-20 16:01:22
Címkék: Bihari hírek
Sokan igyekeznek tudomást sem venni a negatív személyekről, de van, amit nem lehet a szőnyeg alá söpörni.

A mérgező munkahelyi légkör sokak számára nem ismeretlen jelenség, a helyzet kellemetlen, de léteznek olyan megoldások, amelyekkel kezelni lehet a kínos élethelyzeteket. A negatív kollégák hatással lehetnek ránk és a munkahelyünkön nyújtott teljesítményünkre, ezért nem szabad hagyni, hogy a probléma elhatalmasodjon felettünk.

– A mérgező munkahely fogalmába nagyon sok tényező tartozik a meghatározás szerint. Ha nincs egyenlő megítélés, vagyis egyes embereknek mindig elnéznek olyan dolgokat, amit másnak nem. Ha hazudnunk, csúsztatnunk kell a munkáltatónk érdekében, ha szexuálisan vagy fizikailag bántalmaznak bennünket, vagy ennek fenyegetése lóg a fejünk fölött, ha pletykálkodnak rólunk. Tehát sok minden idetartozik, de nem feltétlenül mérgező egy munkahely, ám ha rosszul érezzük ott magunkat, s ha tartóssá válik az érzés, az intő jel. A vezetőknek nagyon nagy szerepe van abban, hogy kialakulhat-e az ártó légkör.

Észreveszik-e időben a negatív munkatársat, felvállalják-e a konfliktust a kollégával, vagy esetleg ők saját maguk nem kimondottan mérgező főnökök-e”

– kezdte lapunk tájékoztatását Sárándi Andrea pszichológus, majd részletesebben bemutatta a romboló munkahelyi légkör alapjait.

Nehéz motiváltnak lenni

Nem mindenki tudja konkrétan megfogalmazni a mérgező munkatárs jelentését, de legtöbben mégis megérzik, ha ilyen személy van a közelükben, akinek a jelenléte rontja a légkört.

– Toxikus kolléga a mai szóhasználatban az, aki ugyan megfelelő munkaerő, nincs gond a szakértelmével, de a kapcsolataival annál inkább. Vagy egy, vagy több munkatársával áll hadilábon, negatív lehet a hozzáállása, cinikus megjegyzései vannak, akadályozza mások munkáját, esetleg pletykál, így valóban mérgezi a légkört. Az ilyen személyek hatással lehetnek a munkahelyünkön nyújtott teljesítményünkre. Főleg az olyan munkahelyen tapasztalható ez a befolyásolás, ahol valamennyire is együtt kell működni. Nem feltétlenül kell ehhez a klasszikus csapatmunka, de ha találkozások, megbeszélések vannak, vagy a munkafolyamatok egymástól függnek, bizony nagyon nehéz motiváltan, folyamatosan hozni a teljesítményt. Ilyenkor az, hogy valaki negatív, vagy folyton közbeszól, megakasztja a munkánkat, megvetően néz ránk, nem csak a hangulatunkat rombolhatja, hanem konkrét stresszbetegséget, alvászavarokat, koncentrációs zavarokat okozhat, így a teljesítményünket is csökkentheti – hívta fel a figyelmet a pszichológus.

A probléma megbeszélése

Hatékonyan kell kezelni a munkahelyi kapcsolatokat, nem szabad, hogy a menekülés legyen az elsődleges. Először megoldást kell találnunk, aztán elgondolkodni azon, hogy mi legyen a következő lépés, egyáltalán lépjünk-e. – Úgynevezett asszertív kommunikáció itt is kulcsszó lehet, érdemes megpróbálni – legalább egyszer – a probléma megbeszélését, nyílttá tételét. Ilyenkor segít, ha nem támadólag lépünk fel, hanem én-üzenetekkel kommunikálunk, elmondjuk, hogy nekünk miért probléma ez, bennünk milyen érzéseket kelt a másik viselkedése.

Ha azonban ez nem segít, vagy éppen olaj a tűzre, akkor érdemes a munkahelyi vezető segítségét kérni, hármasban leülni a probléma megvitatására.”

Sokszor érezhetjük nehéznek, kilátástalannak a helyzetünket, de az nem feltétlenül megoldhatatlan. Jómagam mindenképpen arra biztatnék mindenkit, hogy próbálja megtenni a fent leírt lépéseket, adjon időt neki, és ha semmi nem vezet eredményre, akkor fontolja meg a munkahelyváltást. Így saját maga számára is lesz egy minta, amire később visszapillanthat, hogy mennyi mindent megtett a változtatás érdekében – mondta Sárándi Andrea.

Egyensúlyt teremteni

Végezetül a szakember hozzáfűzte, hogy néha nem lehet azonnal kilépni, és nem mindig segít a megbeszélés sem. Ilyenkor nagyon fontos, hogy legalább a saját egészségünk érdekében keressünk olyan tevékenységeket, kapcsolatokat, amik feltöltenek minket, egyensúlyt tudnak teremteni az életünkben addig is, amíg valódi megoldást nem találunk.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!