2024. április 16. Kedd, Csongor.
 
Szakértő: nem ajánlott hazavinni az elhagyottnak tűnő madárfiókákatForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2018-04-24 19:51:33
Címkék: Bihari hírek
Gyakorlatilag nincsenek elhagyott madárfiókák, a szülök mindig a közelükben vannak, ezért semmilyen szituációban nem ajánlott hazavinni a fiókákat – hívta fel a figyelmet Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) szóvivője az M1 aktuális csatorna keddi műsorában.

Ha egy ragadozó madárfészekre támad, a még nem teljesen fejlett egyedek védekezésből elugrálnak. Ezek a fiókák még nem tudnak rejtőzködni, így gyakran utcán vagy járdán találnak rájuk az emberek – fűzte hozzá.

Elmondta: ilyen esetben segítséget jelent, ha eljutatják a legközelebbi növényzethez a fiókákat, hiszen a szülők hang alapján akár százméteres körzetből is megtalálják őket.

Ha valaki mégis hazavisz egy madárfiókát, akkor idővel életképtelenné válik az egyed, mivel így nem lesz lehetősége megtanulni a fajára jellemző túlélési praktikákat – tette hozzá a szóvivő.

Orbán Zoltán kitért arra is, hogy őzgidát, újonnan született mókust vagy nyulat semmiképpen nem szabad megsimogatni, még akkor sem, ha elhagyottnak tűnik, mivel az érintéssel ráragadt emberszag miatt valószínűleg elhagyják a szüleik.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!