2024. április 23. Kedd, Béla.
 
Súlyos a helyzet: ezért égnek ki túl hamar a magyar melósokForrás: penzcentrum.hu
Utolsó módosítás: 2018-04-24 21:43:41
Címkék: Bihari hírek
Ötből két munkavállaló rendszeresen túlórázik, mert manapság a felettesek elvárják, hogy az alkalmazottak az elvártnál is többet legyenek bent  a munkahelyükön - derül ki egy friss kutatásból. Arra is fény derült, hogy leginkább az informatikusok, HR-esek, könyvelők és pedagógusok érintettek.

Ötből három, 18 és 34 év közti fiatal aggódik, hogy a felettesük vagy a kollégáik szóvá teszik, ha a munkaidő végén hazamennek, ahelyett, hogy kicsit túlóráznának. Tartanak attól, hogy a többiek azt gondolják, nem dolgoznak elég keményen, ha megtehetik, hogy nem maradnak bent tovább a munkahelyükön.

Az 1000 munkavállaló és 250 munkaadó részvételével készült brit kutatás szerint leginkább az informatikusok, HR-esek, könyvelők és pedagógusok érintettek.
A személyes jelenlét mára szerves része lett a brit céges kultúrának, viszont a hosszabb munkaidő nem feltétlenül jelent jobb teljesítményt
- idézi a brit Mirror Martin Talbotot a brit állásközvetítő portál, a totaljobs marketing igazgatóját, aki arról is beszélt, hogy a megkérdezett munkaadók több mint harmada szerint a rövidebb munkaidő növelheti a hatékonyságot.

Sokat dolgoznak a magyarok

A Profession.hu reprezentatív kutatásai szerint a magyarok többsége úgy érzi, túl sokat dolgozik. Mi is beszámoltunk arról, hogy a kérdőívüket kitöltők 59 százaléka érzi úgy, hogy 8-10 óránál is többet dolgozik naponta, míg 9 százalék szerint 11 óránál is többet tölt munkával. Vagyis rendszeres a túlóra. Ez abban az esetben még előnyös is lehet az alkalmazottak számára, ha a cég kifizeti a plusz munkát.

A Munka Törvénykönyve szerint egyébként a munkavállalók naponta maximum 12 órát dolgozhatnak, hetente pedig 48 órát, méghozzá túlórával együtt, sőt, ebbe beletartozik az ügyeleti idő és a készenléti munkaidőben történő munkavégzés is - írja az Officina.hu, hozzátéve, készenlétben 72 órára nőhet a munkával töltött időkeret. Kiemelik, hetente a túlórák ellenére is meg kell lennie a 2 pihenőnapnak, és a munkavégzések között legalább 8 órás pihenőidőnek kell eltelnie.


Évente maximum 250 óra túlórát dolgozhat az, akit teljes munkaidőben foglalkoztatnak, viszont a kollektív szerződésben külön megállapodást lehet kötni a munkáltatónak és munkavállalónak, így ez növelhető még 50 órával. Ha viszont ez nincs meg, és év közben elfogy a 250 órás túlóra-keret, a munkaadó semmilyen módon nem kötelezheti a munkavállalót, hogy munkaidőn kívül dolgozzon. Hogy mit várhat a munkavállaló a túlóráért cserébe? A túlórákat a munkáltató belátása alapján kompenzálni bérpótlék folyósításával, vagy pedig pihenőnap biztosításával. Ugyanakkor vannak bizonyos pótlélok, például éjszakai munkavégzés esetén éjszakai pótlék jár a dolgozónak.Ugyancsak bérpótlék jár, méghozzá 100 százalékos bérpótlék, ha az elrendelt túlóra a heti pihenőnapra vagy munkaszüneti napra esik.

Ettől éreznék jobban magukat a munkavállalók

A pénz nem minden. A már említett Profession-felméréből kiderült, a távmunka vagy a megfelelő parkolási lehetőség sokat jelent a munkavállalók számára, ahogy a felettesüktől való visszacsatolást is értékelnék, ám ez nagyon hiányzik a legtöbb munkahelyen.

A túlórán kívül gondot okoz az is, hogy a válaszadók közül sokan úgy érzik, kollégái félreértik vagy alulértékelik. 12 százalékot pedig az aggasztja, hogy munkahelyi problémáival nincs kihez fordulnia, vagy nincs ideje és lehetősége minőségi munkát végezni.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!