2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Új népesedési program: a kormány azt akarja, hogy fiatalon szüljenek a nőkForrás: index.hu
Utolsó módosítás: 2018-04-25 22:17:43
Címkék: Bihari hírek
A 25-35 évesek gyermekvállalását ösztönözné kiemelten a kormány, és nagyobb hangsúly kerülhet a várható élettartam javítására is – derül ki a a hvg.hu birtokába jutott dokumentumból, amelyben 2018 utáni demográfiai terveit összegzi az Emmi.

A koncepció a gyermekvállalás további ösztönzése előtt említi célként a lakosság egészségi állapotának javítását és a várható élettartam növelését, mivel az elkerülhető halálozások tekintetében az unió sereghajtói között állunk és hat év alatt sem tudtuk ledolgozni nagy fokú lemaradásunkat. A javulás érdekében népegészségügyi prevenciós és szűrőprogramok indítását, további intézményfejlesztéseket és eszköz-beszerzéseket sürget az anyag.

Második helyen szerepel a várandósság és a szülés körülményeinek javítása. A dokumentum szerint az ezek során szerzett pozitív élmények és tapasztalatok kedvezően befolyásolhatják a további gyermekvállalást, így fontos például „a korábbiaknál támogatóbb szemlélet meghonosítása, hogy minden gyerek úgy születhessen meg, ahogy az érintettek számára a leginkább ideális”.

A dokumentum szerint a kormány a család és a munka összeegyeztetését is segítené: a jelenlegi 50 ezer férőhelyről 90 ezerre emelnék a bölcsődei kapacitásokat, és elterjesztenék az atipikus foglalkoztatási formákat, például távmunkát, illetve rugalmas- és részmunkaidős pozíciókat. A koncepció itt is részletezi Magyarország elmaradását e téren: a gyerek nevelése mellett részmunkaidőben dolgozó nők aránya hazánkban mindössze 10,2 százalék volt 2016-ban, miközben az unió átlaga ennek közel a négyszerese, 39,1 százalék. Az előrelépéshez a szemléletváltozás mellett a munkáltatók anyagi ösztönzését és a munkajogi szabályok kiigazítását sürgeti a dokumentum.

A jövőben különösen a 25-35 éves korosztály családalapításának könnyítésére koncentrálna a kormány, a legtermékenyebb korban járók ilyen irányú szándékait ugyanis számos lakhatási és pályakezdési nehézség hátráltatja. Hogy ez első gyerekek a mostani, átlag 28 éves kor előtt megszülessenek, a diák-, illetve lakáshitel-tartozások elengedésének már bevezetett intézkedésein túl is további anyagi segítséget terveznek a korosztálynak nyújtani, de további részletek erről nem derülnek ki.

Nem részletezve, de szóba kerül még a koncepcióban az apák szerepének fokozott elismerése, a főállású anyaság nagyobb anyagi támogatása, és a magyar népesedési programok határon túli magyarságra való hatékonyabb kiterjesztése is.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!